سوریه در پیچ و تاب بی ثباتی
همشهری آنلاین: سوریه بار دیگر شاهد موجی از اعتراضات و درگیریهای گسترده است. شکستهای متوالی نیروهای الجولانی، ورود نیروهای ترکیه و اسرائیل به میدان نبرد، و تقویت نیروهای مقاومت، وضعیت این کشور را بیش از پیش به سمت تغییرات سرنوشتساز سوق داده است. تحولات اخیر نشان میدهد که روزهای آینده میتواند شاهد تغییرات مهمی در ساختار قدرت در سوریه باشد. تحولات سوریه در حالی شدت گرفته است که پیش از این، «آیتالله خامنهای»، رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به بی ثباتیها در سوریه اعلام کرده بودند که آمریکا دنبال محکم کردن جای پای خود (در سوریه) است، اما زمان نشان خواهد داد که به اهداف خود نمیرسد و بدون شک مناطق تصرفشده سوریه بهدست جوانان غیور سوری آزاد خواهد شد.
۱. آغاز درگیریها در جنوب سوریه
از پنجشنبه شب، استان سویدا در جنوب سوریه به صحنه درگیریهای شدید میان نیروهای وابسته به جولانی و نیروهای وزارت دفاع سوریه تبدیل شد. منابع نظامی اعلام کردهاند که در این درگیریها، تعدادی از نیروهای دولتی کشته و زخمی شدهاند. همچنین، منابع سوری مدعی شدهاند که نیروهای هیئت تحریر الشام توانستهاند چندین فرد مسلح را کشته و تعدادی را بازداشت کنند.
در پاسخ به این تحولات، نیروهای امنیتی سوریه اقدام به استفاده از سلاحهای سنگین، از جمله تانکها، علیه گروههای مسلح کردند. همزمان، اعتراضات گستردهای در شهر سویدا علیه تروریستهای تحریر الشام و حکومت الجولانی شکل گرفت. معترضان پس از برگزاری تجمع در سویدا، به بندر طرطوس نیز رسیدند و با حرکت به سمت ساختمان استانداری طرطوس، این ساختمان را به محاصره درآوردند.
۲. گسترش اعتراضات و درگیریها در غرب سوریه
موج اعتراضات مردمی به لاذقیه، واقع در غرب سوریه، نیز کشیده شد. مردم این شهر در پاسخ به فراخوان مجلس اسلامی علویان سوریه، به خیابانها آمده و حملات نیروهای جولانی در این منطقه را محکوم کردند. در همین حال، گروههای مسلح ناشناس در منطقه بیت عانا، در حومه لاذقیه، نیروهای وزارت دفاع سوریه را هدف حمله قرار دادند که در نتیجه، تعدادی از نیروهای دولتی کشته و زخمی شدند.
۳. درگیریهای شدید در طرطوس و لاذقیه؛ ۴۲ کشته
درگیریهای شدید میان نیروهای مخالف حکومت جولانی و عناصر تحریر الشام در بنادر طرطوس و لاذقیه ادامه دارد. گزارشها حاکی از کشته شدن ۴۲ تن از نیروهای الجولانی در این درگیریهاست. با افزایش تنشها، حکومت جدید در سوریه تصمیم گرفت که در استان حمص ممنوعیت آمدوشد شبانه اعلام کند تا از گسترش اعتراضات جلوگیری شود.
۴. تشکیل شورای نظامی آزادسازی سوریه
همزمان با افزایش اعتراضات و تشدید درگیریها، شورای نظامی آزادسازی سوریه به ریاست سرتیپ «غیاث سلیمان دلا» اعلام موجودیت کرد. این شورا در نخستین بیانیه خود اعلام کرده که اهدافش عبارتاند از:
آزادسازی سراسر سوریه از اشغال گروههای تروریستی و خارجی
سرنگونی حکومت کنونی و انحلال نهادهای سرکوبگر آن
دفاع از جان و مال شهروندان
بازسازی نهادهای دولتی بر اساس اصول ملی و دموکراتیک
فراهم کردن شرایط برای بازگشت آوارگان
ایجاد سوریهای یکپارچه و مستقل بر اساس رعایت حقوق بشر و عدالت
این شورا از جامعه جهانی خواسته است تا از ملت سوریه در برابر حکومت الجولانی حمایت کند.
۵. اعلام حکومت نظامی در طرطوس
با بالا گرفتن درگیریها در طرطوس، اداره امنیت شهر تصمیم گرفت که ممنوعیت آمدوشد عمومی را از ساعت ۲۲ شب تا ۱۰ صبح روز بعد اعلام کند. این تصمیم برای کنترل وضعیت و جلوگیری از گسترش درگیریها اتخاذ شده است.
۶. سقوط فرودگاه سطامو و پیشروی مقاومت سوریه
فرودگاه نظامی سطامو، که توسط نیروهای الجولانی برای سرکوب مخالفان در مناطق ساحلی سوریه استفاده میشد، به تصرف نیروهای مخالف دولت موقت سوریه درآمد. همزمان، تیپ کوهستان مقاومت مردمی سوریه اعلام کرده است که تمامی مناطق مرزی سوریه با لبنان را تحت کنترل خود درآورده است. نیروهای این تیپ همچنین موفق شدند منطقه الشیخ بدر در استان طرطوس را به تصرف خود درآورند. این تحولات در حالی است که هفته گذشته شماری از گروههای مقاومت حاضر در سوریه، گروه موسوم به «جبهه مقاومت اسلامی سوریه» را تشکیل داده و تأکید کرده بودند که هدف آنان، مقابله با طرحهای تجزیهطلبانه آمریکا، رژیم صهیونیستی و ترکیه است؛ طرحهایی که با هماهنگی کامل شورشیان مسلح حاکم بر دمشق اجرایی میشود.
۷. ورود نظامیان ترکیه و صهیونیستها به معرکه سوریه
برخی رسانهها گزارش دادهاند که نیروهای ارتش ترکیه از گذرگاه مرزی باب الهوی وارد سوریه شدهاند تا از حکومت موقت الجولانی در برابر مخالفان حمایت کنند. همزمان، نظامیان رژیم صهیونیستی نیز به استان قنیطره در جنوب غرب سوریه وارد شده و با ایجاد پاسگاههای بازرسی، مسیر ارتباطی برخی روستاها را قطع کردهاند.
۸. سقوط پاسگاه جبله؛ عقبنشینی نیروهای جولانی
نیروهای سپر ساحلی مقاومت کنترل پاسگاه شهرستان جبله را در دست گرفتهاند. در این عملیات، چندین تن از جنگجویان تحریر الشام به اسارت درآمدند. همچنین، عناصر الجولانی پس از درگیریهای سنگین از منطقه بیت یاشوط در حومه لاذقیه عقبنشینی کردند.
۹. درخواست کمک جولانی از اردوغان
پس از شکستهای پیاپی، الجولانی با ارسال پیامی به رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، خواستار اعزام نیروی کمکی به مناطق درگیری شده است. وی همچنین از اردوغان درخواست کرده است که حملات هوایی به مناطق علویان را آغاز کند.
۱۰. تصرف بلندیهای راهبردی توسط مقاومت سوریه
برخی منابع خبری مدعی شدهاند که نیروهای مقاومت سوریه موفق به تصرف بلندیهای استراتژیک «النبی یونس» در شرق لاذقیه شدهاند. این منطقه مرتفعترین نقطه در رشتهکوههای ساحلی سوریه محسوب میشود و کنترل آن میتواند دست برتر نظامی را به نیروهای مقاومت بدهد.
۱۱. افزایش تلفات درگیریها؛ ۷۰ کشته و دهها اسیر
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرده است که در درگیریهای لاذقیه، دستکم ۷۰ نفر کشته شدهاند و دهها نفر نیز زخمی یا به اسارت درآمدهاند. همزمان، سرتیپ غیاث سلیمان دلا، فرمانده شورای نظامی آزادسازی سوریه، اعلام کرده است که حاضر است در ازای خروج کامل عناصر هیئت تحریر الشام از مناطق ساحلی سوریه و آزادی بازداشتشدگان، اسیران تحریر الشام را آزاد کند.
۱۲. تمدید حکومت نظامی در طرطوس
با ادامه درگیریها، منابع سوری اعلام کردهاند که ممنوعیت آمدوشد در شهر طرطوس تا ساعت ۱۲ ظهر تمدید شده است. در همین حال، روزنامه لو فیگارو در گزارشی اعلام کرده که این درگیریها خشونتبارترین نبردها از زمان سقوط اسد بوده است.
۱۳- کشتار غیرنظامیان
در سایه سکوت بیالمللی نسبت به تحولات سوریه، نیروهای جولانی اقدام به کشتار غیرنظامیان کردهاند. گزارشها حاکی از آن است که عناصر وابسته به جولانی، روز گذشته خونین ترین روز را در لاذقیه رقم زدند. براساس گزارش خبرنگار المیادین، دست کم بیش از ۳۰ غیرنظامی از اهالی المختاریه در حومه لاذقیه توسط تروریستها به شهادت رسیدند. خبرنگار المیادین تأکید کرد که سناریوی مشابهی نیز از کشتار غیرنظامیان توسط نیروهای جولانی در شهرک الحفّه و روستای القبو نیز رخ داده است. منابع امنیتی اعلام کردند که عناصر وابسته به گروه تروریستی «جبهه النصره» به سرکردگی ابومحمد الجولانی در پشت پرده این جنایات هولناک قرار دارند. این در حالی است که تاکنون هیچ واکنشی از سوی نهادهای حقوق بشری دیده نشده است.
۱۴- واکنشها به تحولات سوریه
با شدت گرفتن وضعیت به ضرر نیروهای جولانی در سوریه، هم ترکیه و هم عربستان به این تحولات واکنش نشان دادند:
ترکیه : وزارت خارجه ترکیه با انتشار بیانیهای«ایجاد تنش در شهر لاذقیه و هدف قرار دادن نیروهای امنیتی(وابسته به جولانی)» را محکوم کرد.
عربستان: وزارت خارجه عربستان هم با انتشار بیانیهای به تحولات تازه سوریه واکنش نشان داد. ریاض با محکوم کردن معترضان در بیانیه خود بر حمایت از نیروهای ابومحمد الجولانی، رئیس دولت موقت سوریه تاکید کرد.
۱۵- وعده پسر بشار اسد به جولانی
«حافظ الاسد»، پسر بشار اسد، برخلاف پدرش که پس از کسب پناهندگی از روسها عملاً کنش رسانهای ندارد، حضور نسبتا پررنگی در فضای مجازی دارد. او در رابطه با تحولات اخیر سوریه وعده غافلگیری بزرگی را به جولانی داده و گفته است که جولانی غافلگیر خواهد شد.