اخبار سیاسی ایران > سیاست‌خارجی

یادداشت | ملاحظات مذاکره غیرمستقیم



همشهری آنلاین – گروه سیاسی: حسن بهشتی‌پور، تحلیل‌گر سیاست خارجی در یادداشتی درباره مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا به همشهری گفت:

جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال کنش و واکنش‌های متعددی که بر سر مسئله هسته‌ای و موضوعات دیگر با آمریکا داشته، درنهایت شیوه مذاکرات غیرمستقیم با دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا را مدنظر قرار داده است.

انتخاب مذاکره غیرمستقیم شاید به این علت بوده باشد که ایران به یک ارزیابی از خواسته‌های طرف مقابل برسد و خطوط قرمز خودش را هم برای طرف مقابل بازگو کند؛ و درنهایت اینکه به یک چارچوب مذاکراتی معین برسند. در این حالت اگر به چارچوب مذاکراتی مشخصی نرسند، ادامه مذاکرات را متوقف کنند. شاید طرفین با انتخاب مذاکرات غیرمستقیم در این مرحله به‌دنبال آن هستند که از مواضع همدیگر به‌طور دقیق‌تر اطلاع پیدا کنند و اگر در چارچوب مذاکراتی به توافق کلی رسیدند، سراغ مذاکرات مستقیم بروند.

نکته دوم اینکه در مذاکرات غیرمستقیم ممکن است ایران این ملاحظه را داشته باشد که تحت جوسازی نظامی آمریکا در منطقه به استقبال مذاکره مستقیم نرود. آمریکایی‌ها ناوشکن‌ها و بمب‌افکن‌های B2 خود را به جزیره‌ای در اقیانوس هند آورده‌اند و سعی می‌کنند با ارعاب و فشار حداکثری، امتیاز حداکثری هم بگیرند. مخالفت ایران با مذاکرات مستقیم می‌تواند برای اجتناب از تحمیل چنین شرایطی هم تلقی شود.

ایران در شرایطی است که از یک طرف می‌خواهد با پذیرش مذاکرات غیرمستقیم نشان دهد اهل گفت‌وگو و راه‌حل از طریق دیپلماتیک است و از طرف دیگر نمی‌خواهد به مذاکرات مستقیم تن دهد؛ چون طرف مقابل دارد اعمال فشار می‌کند و سیاست‌هایی همچون اعزام ناو هواپیمابر را جلو می‌برد. این اقدامات در تعارض با سیاست مذاکره است.

درنهایت این انتظار وجود دارد که مقامات برای افکار عمومی درباره انتخاب‌های مذاکراتی خودشان توضیح دهند؛ چون مردم پشتیبان کشور هستند. مسئولان باید حمایت مردم را جلب کنند و برای توجیه و آگاهی‌افزایی مسائل را برای ملت توضیح دهند.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا