گمنامی مساوی است با خوشنامی
همشهری آنلاین: امسال ۲ فیلم سینمایی «اسفند» و «اشک هور» به مقاطعی از زندگی شهید علی هاشمی پرداختند؛ اتفاقی که بهندرت در جشنوارههای فیلم فجر میافتد. «اسفند» را دانش اقباشاوی با سرمایهگذاری اوج ساخته و در این فیلم اقباشاوی به زندگی این شهید در سالهای ۶۲-۶۱ پرداخته است؛ دورهای که هنوز علی هاشمی در جنگ معروف نشده، ولی در همان برهه قرارگاه سری را با همرزمانش ساخته بود. در طول جنگ ایران و عراق شناسایی مناطق عملیاتی، از هورالعظیم تا جاده بغداد به بصره از سمت علی هاشمی در قرارگاه بصره انجام میشد.
روایتی از آخرین روزهای زندگی
اما مهدی جعفری در «اشک هور» به روزهای پایانی زندگی هاشمی میپردازد، سالهای ۶۷-۶۶ که علی هاشمی به شهادت رسید. علی هاشمی سال ۱۳۶۷در ۲۷سالگی پس از انجام مأموریت تخلیه جزیره مجنون هنگام ترک مقر فرماندهی، توسط هلیکوپترهای نیروی زمینی عراق مورد هدف قرار گرفت و شهید شد، اما پیکرش پیدا نشد. پیکر شهید هاشمی سال ۸۹ شناسایی و در اهواز تشییع شد.
شهیدی در هور
در خلاصه داستان «اشک هور» آمده: سفره شام ننهعلی باز مانده بود. صدای آژیر قرمز و صدای ضدهواییها در عمق تاریک کوچه او را نگران میکرد. ننهعلی درانتظار آمدن پسرش از جبهه آرام روی سکوی جلوی در نشست… ۲۲ سال تمام. بازیگرانی چون رضا ثامری، رویا افشار، تورج الوند، میثم رازفر، شبنم گودرزی و ساره رشیدی مقابل دوربین مهدی جعفری در «اشک هور» رفتهاند. تهیهکنندگی این فیلم را مجتبی فراورده برعهده دارد. این فیلم دومین همکاری مهدی جعفری و مجتبی فراورده بعد ازفیلم سینمایی «بیست و سه نفر» است.
مردی از اهواز
مهدی جعفری اهل اهواز است؛ یکی از مستندسازان و فیلمبردارانی که سابقه طولانی در ساخت فیلمهای متعدد دارد. «ایستگاه اتمسفر» نخستین فیلم سینمایی جعفری است و بعد از آن سال ۹۷ «بیست و سه نفر» را ساخت؛ فیلمی که خوب دیده شد. جعفری بعدتر «یدو» را جلوی دوربین برد؛ فیلمی در حوزه کودک و نوجوان. جعفری امسال با «اشک هور» به جشنواره فیلم فجر آمده است. در کارنامه کاری او فیلمبرداری نزدیک به ۲۰فیلم سینمایی دیده میشود؛ فیلمهایی که توانستند در جشنواره فجر جوایزی بهخود اختصاص دهند.
شهید هاشمی
خاطره جمعی ملت ایران است
مهدی جعفری، کارگردان فیلم «اشک هور» میگوید: «حدود ۹ سال قبل بود که مستند «نام و نشان» را ساختم؛ فیلمی درباره شناسایی ژنتیک شهدای گمنام. در همان فیلم که همنفس تعدادی از خانوادهها چشمانتظار این شهدا شدم، گذرم به قطعه ۴۴شهدای گمنام در بهشت زهرا(س) افتاد و تازه متوجه شدم که گمنامی در آن وادی مساوی است با خوشنامی.» جعفری در ادامه توضیح میدهد: «فرهنگ شهادت در دوران دفاعمقدس ما بار معنایی بسیاری از کلمات و عبارات را دگرگون کرد و کلمهها و معناهای نوین آفرید. تا دمی با احوال برخی از این شهدا از نزدیک آشنا نشدم باورم نشد که بسیاری از آنها خود خواستهاند که نامشان را همچون حجاب خود از میان بردارند تا بیهیچ پردهای به مقام شهود حقیقت برسند.»
این کارگردان در ادامه درباره شهید علی هاشمی یادآور میشود: «بیتردید علی هاشمی جوان ۲۷ ساله اهوازی یکی از این شهدای گریخته از نام و ماندگار در خاطره جمعی ملت ایران است. شنیدن داستان واقعی او و همنشینی کوتاهی با مادرش، ننهعلی، برای من کافی بود تا مشتاق بازنمایی گوشهای از خلوت میان این مادر و فرزند شوم. امیدوارم که در این مسیر راوی صادقی بوده باشم. روحشان شاد و یادشان ماندگار.»