اقتصادی > تولید و تجارت

چاهی که ترامپ برای اقتصاد آمریکا کند، به آب نمی‌رسد



ارتباط فردا: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، شنبه هفته جاری، برنامه‌های خود برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای مکزیک و کانادا و تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات چین را اعلام و تاکید کرد که هیچ اقدامی از سوی این کشورها نمی‌تواند مانع از اجرای آنها شود.

پایگاه خبری بیزنس تایمز، در گزارشی، به چند نکته مهم در مورد نحوه عملکرد تعرفه‌ها اشاره، و تأثیر آنها را بررسی کرد.

تجارت را تا چه مقدار درگیر خواهد کرد؟

ایالات‌متحده، شریک تجاری مهم برای سه کشور کانادا، چین و مکزیک است. اما این تعرفه‌ها به طور نامتناسبی همسایگان نزدیک ایالات‌متحده را تحت تاثیر خواهد داد تا چین که دومین قدرت اقتصادی بزرگ جهان است.

بر اساس داده‌های وزارت بازرگانی آمریکا، واردات ایالات متحده از کانادا، مکزیک و چین در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۲۴، به بیش از ۱.۲ تریلیون دلار رسیده و  بیش از ۴۰ درصد از کل واردات ایالات‌متحده بوده است. بر اساس آمار رسمی دو کشور، ایالات‌متحده بزرگترین مشتری مکزیک و کانادا است که مقصد ۷۷ درصد از صادرات کالاهای مکزیکی و ۸۴ درصد از محصولات کانادا بوده است.

داده‌های گمرک چین نشان می‌دهد که وابستگی چین به بازار ایالات‌متحده، به نسبت بسیار کمتر است و تنها ۱۵ درصد از صادرات سال ۲۰۲۴ را شامل می‌شود.

ایالات‌متحده در ۱۱ ماهه اول سال ۲۰۲۴، کسری تجاری قابل‌توجهی با هر سه کشور داشت که به بیش از ۲۷۰ میلیارد دلار با چین، ۱۵۷ میلیارد دلار با مکزیک و ۵۵ میلیارد دلار با کانادا رسید.

کشورهای هدف چگونه تحت تأثیر قرار خواهند گرفت؟

با توجه به حجم بالای تجارت مکزیک با ایالات‌متحده، انتظار می‌رود این کشور بیشترین ضربه را ببیند. بر اساس گزارش شرکت آکسفورد اکونومیکس، تعرفه‌های اعمال‌شده در روز شنبه می‌تواند نرخ تورم مکزیک را از ۴.۲ درصد در دسامبر، به ۶ درصد سالانه افزایش دهد، در حالی که پزوی مکزیک، ممکن است با کاهش  ۷ درصدی همراه با رکود اقتصادی روبرو شود.

گرگوری داکو، اقتصاددان ارشد شرکت EY، اظهار کرد: با توجه به فشارهای تورمی، تعرفه‌های ایالات‌متحده برای کانادا، بدون در نظر گرفتن اثرات تعرفه‌های متقابل اعلام‌شده، می‌تواند باعث کاهش ۲.۷ درصدی تولید ناخالص داخلی در سال جاری و ۴.۳ درصدی کاهش در سال آینده در مقایسه با سطوح پیش‌بینی شده بدون این تعرفه‌ها شود.

بارزترین تاثیر برای اقتصاد ایالات‌متحده، مرتبط با قیمت‌هاست. طیف محصولات آسیب دیده بسیار زیاد است که خودرو و محصولات کشاورزی مانند آووکادو از مکزیک تا مرغ و نفت از کانادا و محصولاتی مانند آیفون از چین را در بر خواهد گرفت. کسب و کارها مجبورند در مواجهه با مالیات‌های اضافی ۱۰ تا ۲۵ درصدی بر روی این محصولات، حداقل بخشی از هزینه‌های اضافی خود را به مصرف‌کنندگان منتقل کنند.

اندیشکده تحقیقاتی «بنیاد مالیات»، تخمین زد که تعرفه‌های جدید می‌تواند تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده را در بلندمدت ۰.۴ درصد کاهش دهد و امسال ۸۳۰ دلار هزینه سالانه به هر خانوار آمریکایی اضافه کند. شرکت EY  پیش‌بینی می‌کند که تورم در سه ماهه اول، قبل از آغاز کاهش تاثیر تعرفه‌ها، ۰.۷ درصد رشد کند.

کشورهای آسیب دیده چگونه واکنش نشان می‌دهند؟

کانادا، اولین کشوری بود که واکنش نشان داد و تعرفه‌های ۲۵ درصدی را بر روی محصولات آمریکایی به ارزش ۱۵۵ میلیارد دلار کانادا (۱۴۵.۷ میلیارد دلار) اعلام کرد. تعرفه‌ها بر اولین بخش  از محصولات به ارزش ۳۰ میلیارد دلار از روز سه شنبه اعمال می‌شود. در مورد چین، وزارت بازرگانی این کشور اعلام کرد که پکن، اقدامات متقابل مربوطه را برای محافظت قاطعانه از حقوق و منافع خود اتخاذ خواهد کرد. وزارت خارجه چین هم هشدار داد در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه‌ای هیچ کشوری برنده نخواهد شد.

خبرگزاری فرانسه اظهار کرد: کلودیا شینبائوم، رئیس جمهور مکزیک در بیانیه‌ای اعلام کرد که تعرفه‌های تلافی‌جویانه بر محصولات ایالات‌متحده اعمال خواهد شد، اما هیچ جزئیاتی ارائه نکرد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا