نظر ترامپ درباره تعامل با ایران تغییر کرده است؟ | هراس آمریکایی ها از ابزار خاص قدرت دریایی ایران
همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در شرایطی که عباس عراقچی، وزیر امورخارجه ایران و استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه خود را برای مذاکره مهم روز شنبه در مسقط، پایتخت عمان آمده میکنند، تحلیلگران و کارشناسان منطقهای و بینالمللی زوایای مختلف این تحول مهم را مورد توجه قرار دادهاند.
برخی بر این اعتقادند که تهران و واشنگتن در حال رقم زدن تلاش دیگری برای حصول توافق هستند و بعضی دیگر از تحلیلگران، براین اعتقادند که مذاکره تهران و واشنگتن در عمان پیش از هر چیز، نتانیاهو را ناامید کرده، چراکه گفته میشود «افزایش فشارها و تهدیدها علیه ایران» از اهداف اصلی سفر او به واشنگتن بودهاست.
ازسوی دیگر نقشآفرینی دوباره عمان در میانجیگری میان تهران و واشنگتن، وجه دیگری از نکات مورد توجه کارشناسان و رسانههای بینالمللی بودهاست.
نقش برجسته عمان
پایگاه خبری اماراتی «نشنال» روز سهشنبه با اشاره به مذاکره ایران و آمریکا در مسقط، که قرار است روز شنبه آینده برگزار شود، نقشآفرینی عمان در این مذاکرات را مورد توجه قرار داد و نوشت که عمان بار دیگر برای میانجیگری بین آمریکا و ایران وارد عمل میشود.
این پایگاه خبری منطقهای دراین باره ادامه داده است: «این نخستینبار نیست که عمانیها میان واشنگتن و تهران میانجیگری میکند. در دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ، پس از ترور سردار قاسم سلیمانی، مسقط در تلاش برای کاهش تنشها میان دوطرف نقش داشت.
«نشنال» در این گزارش همچنین تصریح شده است که ناظران معتقدند مذاکرات میان ایالاتمتحده و ایران میتواند ضربهای به نتانیاهو باشد، چراکه نخستوزیر رژیمصهیونیستی مدتهاست طرفدار رویکرد سختگیرانه در قبال تهران، ازجمله انجام حملات نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران بودهاست.
تغییر مسیر ترامپ؟
وبگاه خبری آمریکایی «آکسیوس» نیز روز سهشنبه با اشاره به نقش محوری ویتکاف در هداف مذاکره تهران – واشنگتن، ادعا کرد که در روزهای اخیر دوطرف مبادله پیامهایی را درباره «قالب مذاکرات» داشتهاند؛ «ایرانیها خواهان مذاکرات غیرمستقیم هستند، چراکه به آنها امکان اعتمادسازی و ارزیابی پایان بازی آمریکا را میدهد».
دراین گزارش به رویکرد دولت آمریکا در قبال مذاکره با تهران نیز اشاره و تصریح شده است با وجود اینکه ترامپ دولت ایران را به «حمله نظامی» تهدید کرده بود، اما بیشتر به اردوگاه طرفداران «راهحل دیپلماتیک» همسویی نشان داده است؛ «به گفته یک منبع آگاه، ویتکاف و ونس، معاون رئیسجمهور نیز معتقدند توافق با ایران ممکن و ارجح است».
هراس از قدرت دریایی ایران
پایگاه تحلیلی «نشنال اینترست» هم روز سهشنبه در گزارشی تحلیلی به توانمندیهای نظامی ایران در حوزه دریایی برای مواجهه با تهدیدهای نظامی واشنگتن و تلآویو پرداخت و تاکید کرد که چنانچه تهدیدهای ایران درباره حمله به اهداف آمریکایی محقق شود «بدیهی است که هدف چنین حملهای پایگاه دیگو گارسیا باشد».
این پایگاه آمریکایی به زیردریاییهای ایران اشاره و تاکید کرده است که «ایران تهدید کرده با تواناییهای خود به منطقهای که زمانی تصور میشد بسیار دور از محل استقرار منطقهای نیروی دریایی ایالاتمتحده و در شمال اقیانوس هند قرار دارد، حمله خواهد کرد».
«نشنال اینترست» اضافه کردهاست: «ایرانیها زیردریاییهای دیزل-الکتریکی کلاس «طارق» دارند که میتوانند از آنها بهطورقابل اعتمادی برای حمله به اهدافی در دیگو گارسیا استفاده کنند و در نزدیکی آن مستقر شوند؛ پایگاهی که درحالحاضر آمریکا از آن بهعنوان مکان اصلی برای حمله به اهداف ایرانی آن هم با بمبافکنهای رادارگریز دوربرد B-۲ Spirit استفاده میکند».
ناخشنودی نتانیاهو
وبگاه شبکه خبری آمریکایی «سی. ان. ان» نیز در گزارشی با گمانهزنی درباره رویکرد محوری آمریکا در مذاکرات، ادعا کرد که «مقامهای آمریکایی گفتهاند ترامپ از ایران میخواهد که کل برنامه هستهای خود را برچیند. هفته گذشته، مشاور امنیت ملی به شبکه سی. بی. اس گفت که ترامپ خواستار «برچیدن کامل» برنامه غنیسازی اورانیوم ایران خواهد شد».
این شبکه خبری به غافلگیری نتانیاهو از اعلام خبر مذاکره ایران و آمریکا ازسوی ترامپ نیز اشاره و تصریح کرد که «به نظر میرسید اعلام این خبر نخستوزیر اسرائیل را غافلگیر کرد و لبخند به سرعت از چهرهاش محو شد و به تیم مشاورانش نگاه کرد. دو منبع آگاه به سی. ان. ان گفتند که اخبار مذاکرات مطمئنا به مذاق اسرائیل خوش نیامده است».