نخبه های آمریکایی از ترامپ به کجا می گریزند؟
گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: «هر امپراتوری، واقعی یا خیالی، بناهایی برای پیشرفت میسازد. مثلاُ، رژیم نازی در حال توسعه یک مرکز علمی عظیم به عنوان بخشی از پروژه بزرگ ژرمانیا برای برلین بود، اما جنگ آن را متوقف کرد. این مرکز زیر تپهای مصنوعی که متفقین بعدها به جای آن یک ایستگاه شنود ساختند، در میان آوارها دفن شد.
تارنمای پولیتیکو در گزارشی با عنوان «آغاز فرار مغزها از آمریکا» نوشته: هنگامی که توانایی پژوهشگران برای کار آزادانه تهدید میشود، مهاجرت میکنند – همانطور که در دوران حکومت نازی رخ داد. در طول قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم، بیشتر این پژوهشگران به آمریکا می رفتند – سرزمینی که تحقیق را بدون ترس یا تبعیض تشویق میکرد. صرف نظر از دیگر کاستیهایش، مردم از سراسر جهان برای استفاده از فرصتها در دانشگاههای بینظیر به آنجا سرازیر شدند. اما اکنون، به لطف دونالد ترامپ و حمله سریع او به موسسات آموزش عالی کشور، یک فرار معکوس مغزها آغاز شده و بخش زیادی از آن به قارهای میرود که او ظاهراً از آن متنفر است یعنی اروپا. در این بخشهایی از این گزارش آمده:
پژوهشگران در آمریکا از روی اختیار مهاجرت نمیکنند. با حذف ناگهانی بودجه، پژوهشگران و محققان داخلی شغل خود را از دست میدهند و کل بخشها بسته میشوند. در همین حال، دانشگاهیان خارجی، که بسیاری از آنها آمریکا را خانه خود کردهاند، اغلب به دلایل واهی اخراج میشوند یا از ورود آنها جلوگیری میشود، یا همواره در هراس اخراج شدن هستند.
از 690 پژوهشگر فوق دکترا که به یک نظرسنجی در نشریه Nature پاسخ دادند، 548 نفر گفتند که در حال بررسی ترک آمریکا هستند.
همچنین روایتهای بیشماری از دانشجویان بینالمللی وجود دارد که از ترک آمریکا و دیدار خانوادههایان میترسند چون به آنان گفته شده اگر آمریکا را ترک کنند، اجازه ورود مجدد به آنها داده نخواهد شد.
مؤسسات ملی بهداشت – بزرگترین تأمین کننده مالی تحقیقات پزشکی زیستی در جهان – مجبور به اخراج 1200 کارمند و تعویق کمکهای مالی تحقیقاتی شده است که اساساً تأمین مالی آزمایشگاهها را متوقف کرده است.
انتقام اروپا
پولیتیکو در ادامه نوشته اروپاییها و کاناداییها، که هنوز از تحقیر آشکار دولت ترامپ نسبت به خود شوکه هستند، در صدد انتقام برآمده اند.
۱۳ کشور عضو اتحادیه اروپا، از جمله فرانسه و آلمان، با تغییر سیاستها و افزایش بودجه به دنبال جذب دانشمندان مهاجر هستند.
چندین دانشگاه در سراسر اروپا دست به جذب نیرو زدهاند و منابع مالی جدیدی برای جذب افراد خاص در نظر گرفته اند. به عنوان مثال، دانشگاه اکس مارسی فرانسه 15 میلیون یورو برای 15 موقعیت سه ساله اختصاص داده است، و روزانه ۱۲ درخواست از پناهندگان علمی دریافت میکند.
کانادا و استرالیا در صف جذب مغزها
اما پناهگاههای امن فقط به اروپا محدود نمیشوند: استرالیا، برای مثال، در حال بررسی ویزای سریع برای بهترین و درخشانترین افراد است. و احتمالاً جذابترین مقصد کانادا خواهد بود، با توجه به نزدیکی آن به آمریکا از نظر مسافت و فرهنگ.