لزوم اجرای اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خطرات فرونشست در گلپایگان
به گزارش خبرنگار مهر، منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، شامگاه یکشنبه در حاشیه سفر به گلپایگان در جمع خبرنگاران با تأکید بر لزوم اجرای اقدامات پیشگیرانه در برابر حوادث، اظهار کرد: همه دستگاههای استانی و ملی موظفاند سازوکارهای کاهش خطر را تدوین کرده و پیش از وقوع حادثه اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین، برنامههای پاسخ به بحران نیز باید در دستور کار قرار گیرد تا در صورت وقوع حادثه، اقدامات فوری صورت پذیرد.
وی با اشاره به پدیده فرونشست زمین در گلپایگان و مناطق دیگر استان اصفهان، گفت: طی سه سال گذشته سازمان زمینشناسی و نقشهبرداری کشور مطالعاتی در این زمینه انجام داده که بر اساس آن، نرخ فرونشست در مناطق مختلف استان بین ۴ تا ۱۸ سانتیمتر متغیر بوده است. در این میان، دشتهای اصفهان-برخوار، گلپایگان، کاشان، مهیار، اردستان، فلاورجان و نجفآباد بیشترین نرخ فرونشست را داشتهاند. بر اساس گزارشها، در دشت گلپایگان نرخ فرونشست بین ۸ تا ۱۲ سانتیمتر ثبت شده است.
وی تصریح کرد: اداره کل راه و شهرسازی استان مکلف شده است کارگروه پایش ایمنی ساختمانها را در برابر فرونشست، زلزله و ریزش قنوات تشکیل دهد. شهرداریها نیز موظفاند بررسیهای فنی لازم را در مورد ساختمانهای آسیبپذیر انجام داده و گزارش آن را به این کارگروه ارائه دهند. تاکنون در استان ۴۵۰ ساختمان آسیبپذیر شناسایی شده که از این تعداد ۷۵ ساختمان در سامانه مربوطه ثبت شده است.
شیشهفروش با اشاره به اهمیت مدیریت منابع آب در کاهش فرونشست، اظهار کرد: در استان اصفهان تاکنون ۱۰ هزار چاه غیرمجاز مسدود شده و ۹۵۰۰ چاه مجهز به سیستم کنترل هوشمند شدهاند. همچنین، در شهرستان گلپایگان ۵۶ چاه غیرمجاز مسدود شده خواهد شد.
وی تأکید کرد: شرکت آب منطقهای و اداره آب شهرستان گلپایگان مکلفاند طرح تعادلبخشی منابع آب را با جدیت اجرا کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به نقش کشاورزی در مدیریت منابع آب، گفت: جهاد کشاورزی شهرستان گلپایگان مکلف شده است الگوی کشت متناسب با نرخ فرونشست زمین را تدوین کند تا کشت گیاهان کمآببر در مناطق پرخطر اجرا شود.
شیشهفروش با اشاره به مشکلات کمآبی و تأثیر آن بر تالابها اشاره کرد وگفت: تالاب شور گلپایگان به دلیل عدم تأمین حقابه قانونی خود، به یک کانون گرد و غبار تبدیل شده است.
شیشه فروش یادآور شد: وزارت نیرو و شرکت مدیریت منابع آب ایران باید همانند تالاب گاوخونی، حقابه این تالاب را نیز تأمین کنند. همچنین، منابع طبیعی مکلف شده است ۴۵۰ هکتار از اراضی این تالاب را نهالکاری کند.
وی تأکید کرد: شهرداریهای گلپایگان، گلشهر و گوگد موظفاند طرح جامع جمعآوری و هدایت آبهای سطحی را با همکاری مشاوران ذیصلاح تدوین کنند.
به گفته وی: برای تأمین آب شرب پایدار در گلپایگان، ۴۲ روستا و سه شهر در دستور کار آبرسانی قرار گرفته و افزایش ظرفیت مخازن ذخیره آب نیز در حال پیگیری است.