عرضه ارز در بازار ارز تجاری شتاب می گیرد
به گزارش همشهری آنلاین، فعالیت بازار ارز تجاری یا توافقی که از اواخر تابستان امسال بهصورت آزمایشی آغاز شده بود، از ابتدای دیماه امسال با ورود صنایع مختلف گسترش یافت. بهدنبال این رویداد، از روز دوشنبه شرکتهای فعال در صنعت پتروشیمی هم عرضه ارز حاصل از صادراتشان را در این بازار آغاز کردند. اهمیت عرضه ارز صادرات پتروشیمی در این است که این صنعت بزرگترین صادرکننده غیرنفتی در ایران است و میتواند نقش مهمی در ایجاد تعادل در بازار داشته باشد. قرار است با آغاز فعالیت این بازار رفتهرفته و ظرف چند سال بازار ارز تجاری به مرجع قیمتگذاری ارز در ایران تبدیل شود و مرجعیت قیمت دلار از بازارهای خارج از ایران نظیر دوبی، سلیمانیه و هرات به داخل ایران منتقل شود.
در چنین شرایطی قرار است ظرف روزهای آینده سایر صنایع نیز به این بازار بپیوندد. با این کار عرضه ارز در این بازار شتاب خواهد گرفت و قیمتها متعادل خواهد شد.
اضافه شدن سایر صنایع به بازار ارز تجاری
بر همین اساس، روز گذشته مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در نشست خبری مشترک با رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی از افزایش ارزش روزانه مبادلات بازار ارز تجاری به ۴۵میلیون یورو در روز خبر داد و گفت: ارزش معاملات بازار ارز تجاری تاکنون ۵۱۵میلیون دلار، معادل ۳۳همت بوده است. با این حال، ظرف روزهای گذشته ارزش روزانه مبادلات رشد کرده و روزبهروز در حال افزایش است.
علی سعیدی گفت: از ابتدای بهمن با گسترش بازار ارز تجاری میزبان صنایع مختلف خواهیم بود. تاکنون جلسات متعددی با بازرگانان برگزارکردهایم. همچنین نشستهای بعدی ما برای عرضه ارز در بازار ارز تجاری با شرکتهای فعال در صنعت فلزات رنگین خواهد بود تا این صنعت نیز ارز خود را در بازار ارز تجاری عرضه کند.
به گفته او، تاکنون ۹۹۴واردکننده، ۵۸صادرکننده و ۲۴بانک به بازار ارز تجاری پیوستهاند.
گلایه شدید از رانت ارز نیمایی
دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی هم در این نشست گفت: در گذشته تولیدکنندهها در حال اعطای رانت به واردکنندهها بودند. بسیاری از واردکنندهها در تلاش بودند از فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد استفاده کنند و صف درخواست ارز بهدلیل پایین بودن قیمت طولانی بود.
احمد مهدوی ابهری با طرح این پرسش که چرا باید برخی ارز را به قیمت پایین دریافت کنند، اما کالا با قیمت ارزان به دست مردم نرسد افزود: صنعت پتروشیمی دلار خود را با نرخ ۳۸ تا ۴۰هزار تومان به واردکنندهها تحویل میداد، اما در نهایت کالاهایی که به دست مردم میرسید با این نرخ نبود. در واقع ارزی که واردکنندهها با قیمتهای پایین دریافت میکردند به سفره مردم نمیرسید.
او افزود: برخی واردکنندهها ارز پتروشیمی را بهراحتی دریافت و کالاهایی مثل موبایل وارد میکردند، اما این کالاها به قیمت بازار آزاد به دست مردم میرسید.
مهدوی ابهری تأکید کرد: ما ارزمان را با مشقت بسیار زیادی به دست میآوریم، اما عدهای آن را بهراحتی و با قیمتهای پایین دریافت میکنند. در واقع ما محصولاتمان را با چالشهای زیادی صادر میکنیم و ارز آن را با دشواری وارد کشور میکنیم، اما عدهای بهراحتی این ارز را دریافت میکنند و صرف واردات کالاهایی میکنند که در نهایت با قیمتهای بالا در بازار عرضه میشود.
دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی افزود: صنعت پتروشیمی در سال جاری و تاکنون ۸.۵میلیارد دلار ارز در سامانه نیما تزریق کرده و تا پایان سال میزان آن به ۱۰میلیارد دلار خواهد رسید.
چشمانداز ارزی صنعت پتروشیمی
مهدوی ابهری درباره چشمانداز ارزی این صنعت گفت: تا پایان برنامه هفتم ۴۹طرح پتروشیمی با سرمایهگذاری بالغ بر ۲۴میلیارد دلار وارد مدار تولید میشود. تاکنون ۱۲میلیارد دلار برای اجرای این طرحها سرمایهگذاری شده و برخی از پروژهها تا ۹۵درصد پیشرفت داشتهاند.
او افزود: صادرات محصولات پتروشیمی امسال ۵درصد افزایش یافته و میزان ارز دریافتی پتروشیمیها هم ۷درصد رشد کرده است. در ضمن صادرات محصولات پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم از مرز ۲۵میلیارد دلار فراتر خواهد رفت.
مهدوی ابهری درباره آغاز به کار دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا و احتمال افزایش تحریمها و ایجاد محدودیتهای ارزی گفت: ما نگران آمدن ترامپ نیستیم، بلکه بیشتر نگران تحریمهای داخلی هستیم. ما این توانایی را داریم که ارز حاصل از صادرات پتروشیمی را به کشور بازگردانیم، اما مشکل اصلی تحریمهای داخلی است.
او افزود: ۳سال و نیم است که ما دنبال امضای قرارداد برای سرمایهگذاری در میادین گازی هستیم، اما هنوز در وزارت نفت امضا نشده است. بنابراین مشکل اصلی ما آمدن دونالد ترامپ نیست، بلکه تحریمهای داخلی است.