شورشیان آمدند | جنگ تمام عیار در راه است
به گزارش همشهریآنلاین، شورشیان «ام ۲۳» روز یکشنبه به تهاجم خود ادامه دادند و یکشنبه شب در پی حملات برقآسا علیه ارتش کنگو وارد شهر گوما شدند. ساکنان این شهر یک میلیون نفری مرکز استان «کیوو شمالی» در شرق کنگو تصاویری از حضور شورشیان در خیابانهای شهر منتشر کردهاند. گزارش رسانههای محلی حاکی است که پس از ساعتها تیراندازی و انفجار که به فرار دهها هزار تن منجر شده، در ساعات آغازین روز دوشنبه آرامش نسبی بر این شهر حاکم شده است.
این حملات چند ساعت پس از آن انجام شد که وزیر امور خارجه جمهوری دموکراتیک کنگو ، رواندا را به اعلان جنگ از طریق اعزام نیروهای خود به داخل خاک کنگو برای حمایت از شورشیان متهم کرده بود. کنگو همچنین روابط دیپلماتیک با رواندا را قطع کرده و در نامهای به تاریخ روز جمعه پنجم بهمن ماه (۲۴ ژانویه) خواستار توقف تمام فعالیتهای سفارت رواندا ظرف مدت ۴۸ ساعت شده بود.
روز یکشنبه شورای امنیت سازمان ملل در جلسهای ضمن محکوم کردن تهاجم شورشیان در شرق کنگو خواستار توقف موج تازه حملات شده بود و در این حال برخی ناظران سیاسی، تحولات ساعت گذشته و بیاعتنایی شورشیان به درخواست شورای امنیت را را تحقیر شورای امنیت سازمان ملل توصیف کردهاند. در همین حال برخی منابع خبری از جمله خبرگزاری بلومبرگ احتمال بروز یک جنگ تمام عیار بین کنگو و رواندا را مطرح کردهاند.
در همین حال، «ویلیام روتو» رئیس جمهوری کنیا که کشورش ریاست «جامعه شرق آفریقا» را بر عهده دارد، با اعلام تشکیل جلسه این سازمان تاکید کرده که رهبران منطقه باید به یک راه حل صلحآمیز برای این مناقشه کمک کنند. «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل از رواندا خواسته که نیروهای خود را از کنگو خارج کند و از شورشیان نیز خواسته که پیشروی خود را متوقف کنند.
گروه «ام ۲۳» از سال ۲۰۲۱ تا کنون کنترل بخشهای زیادی از مناطق غنی از منابع طبیعی در شرق کنگو را به دست گرفته و در هفتههای گذشته پیشروی به سمت شهر گوما را آغاز کرده بود. از آغاز سال جدید میلادی تا کنون بیش از ۴۰۰ هزار نفر از ساکنان استانهای کیوو شمالی و جنوبی در نزدیکی مرز با رواندا آواره شدهاند.
کنگو و سازمان ملل، رواندا را به حمایت از شورشیان ام-۲۳ متهم میکنند. از سوی دیگر، رواندا ادعا میکند که کنگو از شبهنظامیانی حمایت میکند که خواهان تغییر حکومت در «کیگالی» هستند. رواندا در گذشته اعلام کرده که مقامات کنگو با برخی از کسانی که مسئول نسلکشی سال ۱۹۹۴ علیه «توتسی»ها و «هوتو»های میانهرو در رواندا بودند همکاری دارد. اما منتقدان دولت رواندا میگویند دولت کیگالی از شورشیان ام-۲۳ برای غارت مواد معدنی ارزشمند مانند طلا، کوبالت و تانتالیوم در شرق کنگو استفاده میکند.