سال پایان زلنسکی | ترامپ کار اوکراین را تمام می کند!
همشهری آنلاین؛ سال جدید برای زلنسکی و اوکراین یکی از حساس ترین سال های بعد از جنگ خواهد بود. اندکی بعد از نمایش تحقیر رئیس جمهور اوکراین در اتاق بیضی شکل کاخ سفید اکنون همه نگاه ها به ترامپ است تا بعد از دیدار با پوتین بتواند صلح در جنگ اوکراین را محقق کند. همین دلایل است که می توان امسال را سال پایان زلنسکی دانست.
به گزارش والاستریت ژورنال، ارتش روسیه در تابستان ۲۰۲۲ بهطور بیوقفه در شمال شرقی اوکراین پیشروی میکرد و اگر ایالات متحده با کمکهای تسلیحاتی و اطلاعاتی خود مداخله نمیکرد، این روند ادامه پیدا میکرد. اما اکنون، در حالی که ارتش روسیه بار دیگر در حال پیشروی است، دولت ترامپ ارسال تسلیحات و تبادل اطلاعات را متوقف کرده است.
بر اساس این گزارش، توقف تبادل اطلاعات نظامی میان آمریکا و اوکراین نخستین مسئلهای است که در کوتاهمدت تاثیرات خود را نشان خواهد داد. این امر توانایی کییف در هدفگیری نیروها و تجهیزات روسیه پیش از رسیدن به میدان نبرد را محدود خواهد کرد. در روز جمعه، شرکت «فناوریهای مکسار» اعلام کرد که ایالات متحده دسترسی اوکراین به تصاویر ماهوارهای را قطع کرده است؛ تصاویری که نیروهای اوکراینی برای برنامهریزی و اجرای عملیات، بهویژه حملات پهپادی انفجاری، از آن استفاده میکردند.
از سوی دیگر، شاید کمی طول بکشد تا عدم ارسال تسلیحات جدید به اوکراین تأثیر خود را نشان دهد، اما دامنه آن بیشک گستردهتر خواهد بود. کاهش ذخایر موشکهای پدافند هوایی دوربرد، توانایی اوکراین را در رهگیری موشکهای بالستیک روسیه که شهرها را هدف قرار میدهند، تضعیف خواهد کرد. کمبود قطعات یدکی میتواند باعث از کار افتادن بهترین خودروهای زرهی پیادهنظام و هویتزرهای اوکراین شود؛ امری که روحیه نیروهای اوکراینی را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
به گفته یکی از مقامات ارشد سابق آمریکایی که در تأمین تسلیحات اوکراین نقش داشته، احتمالاً کمبود راکتهای هدایتپذیر بیشترین تأثیر را بر اوکراین خواهد گذاشت و پس از آن، کمبود گلولههای توپخانهای و موشکهای پدافند هوایی قرار دارد.
«جورج باروس» تحلیلگر مؤسسه مطالعات جنگ در واشنگتن میگوید: «از زمان تحلیف دونالد ترامپ، حتی یک حمله تأییدشده با سامانههای “اتکمز” به خاک روسیه انجام نشده است.»
از میان تسلیحات و ادواتی که آمریکا به اوکراین فرستاده، نیروهای اوکراینی بیشتر از همه از توپهای هوویتز از نوع «ام ۷۷۷» استقبال کردهاند. این نوع از هویتزرهای آمریکایی برای جابجایی به یدککش نیاز دارند. گرچه اوکراین انواع دیگری از هویتزرهای خودکششی با حمل و نقل آسانتر را هم در اختیار دارد، اما این توپها نسبت به مدلهای دیگر کمتر خراب میشوند.
با این حال، کمبود قطعات یدکی ممکن است در نهایت بسیاری از خودروهای زرهی محبوب پیادهنظام اوکراین را نیز از میدان نبرد خارج کند. علاوه بر هویتزر، خودروهای زرهی «برادلی» نیز در معرض خطر قرار دارند. اوکراین از این خودروها برای انتقال سریع و ایمن نیروها به خطوط مقدم استفاده میکند و ایالات متحده بیش از ۳۰۰ دستگاه برادلی به اوکراین ارسال کرده، در حالی که تولید آن در آمریکا متوقف شده است.
به گزارش والاستریت ژورنال، گرچه مکانیکهای اوکراینی در حال حاضر مهارت بالایی در تولید قطعات یدکی داخلی به دست آورده و حدود ۲۰ درصد از قطعات مورد استفاده برای تعمیر هویتزرهای آمریکایی را تولید میکنند، اما این روش همیشه کارساز نیست. بهعنوان مثال، هویتزرهای ام ۷۷۷ از تیتانیوم ساخته شدهاند؛ فلزی بسیار سبک که جوشکاری آن دشوار است و بهراحتی در دسترس نیست. مقامات آلمانی اعلام کردهاند که تلاشهای اوکراین برای استفاده از قطعات خارجی در تانکها و هویتزرهایشان اغلب باعث آسیب بیشتر به این خودروها شده است.
در کنار تسلیحات سنتیتر، ایالات متحده برخی از پیشرفتهترین و جدیدترین تجهیزات اوکراین را نیز تولید میکند. اروپا بیشتر سیستمهای پدافند هوایی کوتاه و میانبرد اوکراین را تأمین کرده است، اما در حال حاضر هیچ سیستم زمینی در اروپا قابل مقایسه با سامانه آمریکایی «پاتریوت» که قادر به انهدام موشکهای بالستیک و هایپرسونیک روسیه باشد، وجود ندارد. ابعاد و سرعت این موشکها باعث شده تا گزینههای دفاعی کمی در برابر آنها وجود داشته باشد.
موفقیت سامانه پاتریوت را میتوان در دادههای دولت اوکراین مشاهده کرد. اطلاعات نیروی هوایی اوکراین نشان میدهد که بین اکتبر ۲۰۲۳ و نوامبر سال گذشته، تنها ۱۰ درصد از موشکهای بالستیک در این کشور رهگیری شدند؛ اما اکثر موشکهایی که به کییف شلیک شدند، توسط سامانه پاتریوت رهگیری شدند.
اوکراین حدود پنج سامانه پاتریوت دارد که سه مورد از آنها از سوی ایالات متحده تأمین شده است. مشکل اصلی اوکراین اکنون دستیابی به موشکهای تولید آمریکا برای استفاده در این سامانهها خواهد بود. این در حالی است که «نیک رینولدز»، پژوهشگر مؤسسه سلطنتی خدمات متحد در لندن میگوید: «آنها تا پیش از این هم مهمات کافی دریافت نمیکردند. این مسئله زیرساختهای حیاتی اوکراین را بیش از پیش در معرض خطر قرار میدهد و جمعیت را با خطر بیشتری مواجه میکند.» علاوه بر این، توقف تبادل اطلاعات میتواند اوکراین را از دریافت هشدارهای مفید و زودهنگام درباره حملات موشکی محروم کند.
مچنین به گزارش والاستریت ژورنال، یکی از کلیدیترین فناوریهای غیرکشندهای که اوکراین از آمریکا دریافت کرده، استارلینک است؛ سرویس اینترنت ماهوارهای که توسط شرکت اسپیسایکس با مدیریت «ایلان ماسک» توسعه یافته است. استارلینک همچنان ارتباطات مؤثر و امنی را بین نیروهای اوکراینی و فرماندهان آنها فراهم میکند و همچنین با امکان بهاشتراکگذاری تصاویر پهپادها، به هدایت آتش توپخانه کمک کرده است.
حامیان اوکراین هزاران پایانه استارلینک را در اختیار کییف قرار دادهاند، اما اسپیسایکس و ماسک – که اکنون در دولت آمریکا نقش یک مقام ارشد را دارد – میتوانند دسترسی اوکراین به این خدمات را قطع کنند.