جامعه > محیط زیست

زنان بهتر از مردان می‌توانند سخنگوی طبیعت باشند



به گزارش خبرنگار مهر، هادی کیادلیری سرپرست معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست «نقش مطلوب زنان در دستیابی به محیط زیست مطلوب، هم‌اندیشی برای آینده‌ای پایدار» با اشاره به تاریخ ایران گفت: ما اولین گروه‌هایی بودیم که حفاظت از جنگل بنا کردیم. نگاه ما نسبت به بعضی جوامع دیگر به طبیعت متفاوت است. مردم ایران همواره اهمیت و احترام ویژه‌ای را برای طبیعت قائل بوده‌اند.

وی با اشاره به سوره تین در قرآن گفت: در دین و اعتقادات ما نیز احترام و اهمیت ویژه ای برای طبیعت وجود دارد. در قرآن و در دین مبین اسلام اشارات زیادی در خصوص طبیعت وجود دارد.

وی افزود: سرزمین از گذشته اهمیت زیادی داشته است. تمام داشته‌هایش بشر سرزمین اوست و وابسته به جغرافیا نیست. در سال‌های اخیر کاهش سالانه بارندگی داشته ایم. افزایش سالانه تبخیر، پایین بودن کیفیت خاک، فرسایش خاک در حدود ۱۶ تن در هکتار در کشور ما وجود دارد. از سال ۸۳ تا ۹۹ روزانه ۵۰۰ هکتار از سطح جنگل‌ها و مراتع کشور کم شده است. شرایط ما از بابت طبیعت بسیار نا مطلوب است. طی ۵۰ سال اخیر ۲ درجه نیز افزایش دما رخ داده است. ۸۲ درصد از خاک کشور کمتر از یک درصد مواد آلی دارد. مطالعات نشان داده اگر بخواهیم حاصلخیزی زاگرس را بازگردانیم باید ۵۰ درصد درآمد نفت را برای آن هزینه کنیم. ۴۰ میلیون درخت شمشاد را در عرض پنج سال از دست دادیم. این مشکلی است که همگان با هم ایجاد کرده اند و همه باید با هم آن را حل کنند. سازمان محیط زیست و منابع طبیعی به تنهایی نمی‌توانند این مشکل را حل کنند.

وی ادامه به نقش بانوان در حفاظت از محیط زیست اشاره کرد و گفت: ۶۵ درصد از فعالیت‌های محیط زیستی ما مربوط به بانوان است زیرا زنان نگاهی قدرشناسانه به طبیعت دارند، ولی مردان نگاه کاسب کارانه و منفعت محور به طبیعت دارند.

کیادلیری با تاکید بر اینکه حفظ محیط زیست از مهمترین اهداف جوامع در توسعه پایدار است بیان کرد: مشارکت زنان در همه ابعاد مدیریت و برنامه‌ریزی در توسعه پایدار اثر گذار است که می‌تواند می‌تواند علاوه بر حفظ محیط زیست در اقتصاد هم مفید باشد.

وی در ادامه بیان کرد: زنان بهتر از مردان می‌توانند سخنگوی طبیعت باشند. زن و محیط باید به هم بپیوندند که بتوانند نقش مؤثری در جهان داشته باشند. طبیعت سرشتی زنانه دارد. زن با طبیعت مرتبط‌تر است و بین زن و طبیعت شباهت وجود دارد. هر دو امکان زایش دارند. عبارت‌هایی مانند مادر زمین، ایران، نام گل‌ها و نام مظاهر طبیعت مانند خورشید، مهتاب و آسمان زنانه است و این نشانه پیوند میان ایرانیان و طبیعت است.

سرپرست معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: کارکردهای فیزیولوژیک زن مانند فرزندآوری و پرورش او همچون طبیعت است. از طرفی زنان بیشتر از مردان از آسیب‌های طبیعت صدمه می‌بینند. بیماری‌های ناشی از آسیب به طبیعت مانند سرطان‌های ناشی از کودهای شیمیایی بیشتر متوجه زنان است. از طرفی زنان نیمی از جوامع زنان هستند و به دلیل ارتباط با فرزندان اثرگذاری زیادی در طبیعت دارند.

وی با اشاره به هند و کنیا و جنبش‌های چیپکو و کمربند سبز به نیروی زنان عادی در روستاها اشاره کرد و گفت: جنبش‌ها بر عوامل فرهنگی و دانش بومی زنان هر منطقه تاکید کرده اند.جنگل‌ها دارای نقش معیشتی هستند و ساکنان از آن ارتزاق می‌کنند. جنبش چیپکو در راستای حمایت زنان هندی در مقابل چوب برها از درخت‌ها اتفاق افتاد و زنان توانستند نقش‌های عظیمی در حفظ محیط زیست ایجاد کرده اند.

کیادلیری همچنین گفت: این جنبش‌ها بر مبنای نیازها و مشکلات ملی و منطقه‌ای شکل گرفته اند و به جستجوی راهکارهایی پرداختند که هم نیازهای مردم و هم طبیعت را در نظر گرفته است.
چیپکو در دامنه کوه‌های هیمالیا در هند شمالی اتفاق افتاد. این جنگل‌ها معیشتی هستند و مردم از آن ارتزاق می‌کنند و در راستای حمایت زنان از درختان جنگل در برابر چوب‌برها بوده است. در این جنبش زنان دور درختان حلقه می‌دهد و از قطع درختان جلوگیری می‌کردند. این جنبش موجب شد دولت هند سیاست‌های خودش رو بازنگری کند.

سرپرست معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مشارکت مردمی یعنی سهیم شدن مردم در قدرت، یعنی علایق و سلایق مردم در حاکمیت در نظر گرفته شود. جنبش کمربند سبز در کنیا هم در همین راستا و در حمایت از زنان روستایی از فقر اتفاق افتاد. این جنبش احساس مسئولیت در مردان و بچه‌ها هم ایجاد کرد. این احساس مسئولیت از آگاهی ناشی می‌شود. کاشت درختان اقتصاد مردم را تأمین می‌کرد و موجب غنی شدن و حاصل‌خیزی خاک شد. آن‌ها از این نوع کارها توانستند کارآفرینی کنند. در این جنبش پروفسور ماتای مدیر جنبش کمربند سبز برای ۹۰۰ هزار زن کارآفرینی کرد و در کنار آن برای حفظ محیط زیست تلاش کردند.

وی همچنین گفت: در هند در یک جنبش برخی زنان محلی توانستند با جمع کردن پول ۴۰۰ زن در ۲۰ روستا را مشغول به کار کنند و از طریق زمین‌های کشاورزی به درآمد برسند.

کیادلیری همچنین تاکید کرد: در کشور ما هم حضور زنان را در عالی‌ترین رتبه‌ها می‌بینیم و به این ضرورت پی برده‌ایم. سواد و تحصیلات زنان ما بسیار افزایش پیدا کرده است. حضور زنان در کنفرانس‌های ملی و بین المللی و در سراسر کشور توزیع شده و به عنوان ارگان‌های افزایش آگاهی فعالیت می‌کنند. در این راستا سازماندهی و پشتیبانی از زنان نیاز امروز ما است.

وی همچنین خاطرنشان کرد: آموزش و ترویج رفتارهای زیست محیطی برای نسل آینده، عضویت و فعالیت در سازمان‌های مردم نهاد در حوزه محیط زیست، انتخاب سبک زندگی درست در این حوزه، مدیریت منابع خانگی و گردشگری مسئولانه از کارهایی است که بانوان می‌توانند در آن مؤثر باشند. اکوتوریسم یا گردشگری در حوزه محیط زیست بسیار با زنان ارتباط دارد زیرا مقصد سفرهای خانواده را زنان انتخاب می‌کنند.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا