استان ها > قم

روزه‌داری در کدام ماه از بارداری ممنوع است؟/ مادران در شش ماهه اول شیردهی نباید روزه بگیرند



فاطمه ضیایی، کارشناس سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قم در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: روزه داری در ایام ماه مبارک رمضان برای مادران باردار و شیرده می‌تواند با چالش‌هایی همراه باشد، سلامت مادر و کودک در این دوران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، هر نوع کمبود تغذیه‌ای یا کاهش مایعات می‌تواند بر رشد جنین یا سلامت نوزاد تأثیر بگذارد؛ مادران قبل از روزداری باید با متخصص زنان یا ماما در این باره مشورت کنند.

وی تصمیم گیری در مورد روزه داری در دوران بارداری و شیردهی برای افراد متفاوت است، افزود: وابسته به شرایط جسمی مادر، وضعیت بارداری، سن حاملگی و سلامت جنین و نوزاد است. در دوران بارداری، مادرانی که نیازمند مراقبت ویژه هستند؛ همچون دیابت بارداری، فشار خون بالا، کم‌خونی شدید یا سابقه‌ی زایمان زودرس هستند، توصیه می‌شود روزه داری را به سال های اینده موکول کنند.

وی بیان کرد: در دوران شیردهی، به‌ویژه در شش ماه اول پس از زایمان که تغذیه‌ انحصاری با شیر مادر هست، توصیه می‌شود، اگر روزه باعث کاهش شیر مادر شود، روزه داری به سال‌های بعد موکول شود. در صورت سلامت کامل و رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای، برخی مادران می‌توانند روزه بگیرند، اما نیاز به بررسی مداوم وضعیت خود و انجام دقیق مراقبت‌های بارداری و بررسی رشد کودک دارند.

کارشناس سلامت مادران با توجه به بایدها و نبایدهای روزه‌داری در بارداری و شیردهی گفت: قبل از تصمیم گیری در مورد روزه داری حتما با متخصص زنان و یا ماما مشورت کنند. توصیه اکید بر مصرف مایعات کافی (۸ تا ۱۰) لیوان مایعات در فاصله بین افطار تا سحر می‌شود. رعایت یک رژیم غذایی مقوی و متعادل شامل پروتئین‌ها، لبنیات، سبزیجات و میوه ضروری است.

وی اضافه کرد: همچنین در طی این مدت سعی کنند زمان استراحت خود را در طول روز افزایش دهند؛ پرهیز از فعالیت‌های سنگین و حضور در محیط‌های گرم توصیه می‌شود. مادران در سه ماهه اول بارداری که تا ۱۴ هفته است به دلیل رشد سریع جنین و افزایش احتمال تهوع و استفراغ و افت قند خون روزه داری به سال‌های بعد موکول کنند.

ضیایی گفت: در سه ماهه دوم و اوایل سه ماهه سوم در صورت سلامت کامل مادر و جنین و رعایت شرایط مطلوب روزه داری و با نظر متخصص زنان یا ماما روزه داری بلامانع است. از ۳۶ هفته به بعد بارداری به دلیل افزایش نیازهای تغذیه‌ای و خطر کم آبی روزه داری به سال‌های آتی محول شود و مادر با خواندن قران و ادعیه از برکات معنوی این ماه بهره ببرد.

وی تصریح کرد: انجام دقیق مراقبت‌های بارداری به ویژه در ایام روزه داری و پایش سلامت و رشد جنین ضروری است. در دوران بارداری، جنین از ذخایر بدن مادر تغذیه می‌کند، اما کاهش طولانی‌مدت مواد مغذی و مایعات می‌تواند منجر به سردرد، سرگیجه، افت فشارخون، ضعف شدید، کاهش حرکات جنین، عدم وزن گیری شود که در این صورت مادر باید روزه را متوقف کند.

این کارشناس سلامت مادران گفت: همچنین کم‌آبی بدن ممکن است باعث کاهش مایع آمنیوتیک و افزایش احتمال زایمان زودرس شود در صورت ابتلاء به دیابت، فشار خون بالا، کم‌خونی، عدم وزن‌گیری مناسب یا رشد ناکافی جنین، صرف‌نظر از سن بارداری، روزه‌داری به سال‌های آتی محول شود.

وی با بیان اینکه شیر مادر از ذخایر بدن مادر تولید می‌شود، اظهار کرد: در مادران شیرده به ویژه ۶ ماه اول بعد از زایمان در صورت کاهش تولید شیر یا ضعف شدید بهتر است روزه داری را به زمان‌های دیگری موکول کنند؛ همچنین روند رشد و سلامت شیرخوار باید مورد بررسی قرار گیرد. به محض اختلال در تغذیه کودک روزه داری قطع و به سال‌های آینده موکول شود، مادران در این ایام می‌توانند با انجام سایر اعمال عبادی از برکات معنوی ماه مهمانی خدا بهرمند شود.

کارشناس سلامت مادران گفت: بانوان ما باید کنترل وضعیت سلامت مادر و جنین را با انجام مراقبت‌های بارداری نزد متخصص زنان و یا ماما در اولویت کار خود قرار دهند. استفاده از تغذیه مناسب شامل پروتئین، لبنیات، سبزیجات، میوه‌ها، نوشیدن آب به میزان کافی، استراحت کافی در طول روز، پرهیز از مصرف مواد غذایی شور و پرچرب که باعث افزایش تشنگی می‌شود به حفظ سلامت مادر و کودک مخصوصا در ایام روزه داری کمک می‌کند.

وی در پایان ضمن تاکید بر اینکه سلامت مادر و کودک در اولویت است، اضافه کرد: اگر روزه‌داری باعث بروز علائم نامطلوب در مادر یا جنین شود، توصیه می‌شود که مادر روزه داری را به سال بعد موکول کند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا