اولتیماتوم آمریکا به چین | چین این کانال را به سلاح تبدیل نخواهد کرد!
به گزارش همشهری آنلاین، در پی تهدیدهای مکرر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای «بازپسگیری» مسیر آبی حیاتی پاناما، «پیت هگست» رئیس پنتاگون روز سهشنبه در مراسم افتتاح اسکلهای جدید در پایگاه دریایی «واسکو نونس د بالبوآ» که با سرمایه آمریکا ساخته شده، شرکت کرد و این تأسیسات را نماد «تعهد مشترک برای امنیت کانال» خواند.
هگست، اولین وزیر دفاع ایالات متحده است که طی چند دهه اخیر به پاناما سفر میکند. او پس از ملاقات با نیروهای آمریکایی و نیروهای امنیتی پاناما، با هلیکوپتر بلک هاوک بر فراز کانال پرواز کرد و در سخنان خود تلاش کرد تا اولتیماتوم کشورش بر سر کانال پاناما را به چین ابلاغ کند.
سپس هگست در سخنرانی خود اعلام کرد: «چین این کانال را نساخته. چین این کانال را اداره نمیکند. و چین این کانال را به سلاح تبدیل نخواهد کرد.»
او افزود: «ما با هم کانال پاناما را از نفوذ چین پس خواهیم گرفت. و این کار را با کمک متحدان و شرکای توانمند و همفکر انجام میدهیم. این همان صلح از طریق قدرت است.»
اوایل امسال، رئیسجمهور آمریکا احتمال استفاده از نیروی نظامی برای بهدست گرفتن کنترل کانال پاناما را منتفی ندانست و اعلام کرد که برای حفاظت از منافع «امنیت ملی»، همه گزینهها روی میز هستند.
طبق گزارشها، ماه گذشته ترامپ به پنتاگون دستور داد تا «گزینههای نظامی معتبر برای تضمین دسترسی آزاد و عادلانه نظامی و تجاری آمریکا» را ارائه دهد.
پیت هگست تأیید کرد که از آن زمان، چندین ناو نیروی دریایی آمریکا، تجهیزات گارد ساحلی و هواپیما در داخل و اطراف پاناما مستقر شدهاند؛ آن هم بهعنوان «اولین گامهای جسورانه برای احیای روابط دفاعی و امنیتی میان دو کشور.»
از جمله تجهیزات نظامی آمریکا که اکنون در پاناما فعالیت دارند، میتوان به رزمناوهای موشکانداز یواساس چاسین، یواساس نورماندی و همچنین شناور گشتزنی بادوام یواساس کیمبال از گارد ساحلی آمریکا اشاره کرد.
علاوه بر این، هواپیماهای نیروی دریایی و تفنگداران دریایی آمریکا در رزمایشهای دوجانبهای شرکت دارند که هدف آن، افزایش هماهنگی هوایی و دریایی اعلام شده است.
هگست بار دیگر نسبت به آنچه «تهدیدهای مداوم» ناشی از کنترل زیرساختهای اطراف توسط چین خواند، هشدار داده و پکن را به استفاده از اهرم اقتصادی برای جمعآوری اطلاعات متهم کرد.
او ادعا کرد: «شرکتهای مستقر در چین همچنان زیرساختهای حیاتی در منطقه کانال را کنترل میکنند. این موضوع به چین امکان انجام فعالیتهای جاسوسی در سراسر پاناما را میدهد.»
مقامات پانامایی پیشتر ادعاها و تهدیدهای ترامپ را رد کردهاند، در حالی که سازمان ادارهکننده کانال پاناما تأکید دارد که این کانال تنها توسط پاناماییها اداره میشود و هیچ شواهدی دال بر کنترل چینیها وجود ندارد.
به گزارش راشا تودی، «خوزه رائول مولینو» رئیسجمهور پاناما اعلام کرده است که کانال بخشی از «میراث غیر قابل واگذاری» پاناماست و تأکید کرده که کشورش کنترل کامل بر عملیات این کانال دارد.
با این حال، پس از آنکه «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا در ماه فوریه شخصا اولتیماتوم ترامپ را به پاناما رساند، مولینو امتیازی به واشنگتن داد و از تمدید توافقنامههای سال ۲۰۱۷ با چین در چارچوب طرح «کمربند و جاده» پکن خودداری کرد.
لفاظیهای آمریکا علیه چین در شرایطی صورت میگیرد که در بحث اقتصادی، ترامپ تعرفههای بیشتری علیه پکن اعمال کرده و آن را به ۱۰۴ درصد رسانده است. در همین حال، بازارها واکنش منفی به این اخبار نشان میدهند.
با این حال، هگست خطاب به نیروهای آمریکایی و نیروهای امنیتی پاناما مدعی شد: «چه در واقعیت و چه در ادراک، چینیهای کمونیست نقشههایی برای کنترل بیشتر بر این کانال داشتهاند، و پاسخ ما این است؛ تا زمانی که ما هستیم، نه، و ما همکاریمان را حتی بیشتر گسترش خواهیم داد.»
به گزارش رویترز، ترامپ بهاشتباه ادعا کرده که چین ادارهکننده کانال پاناما است — ادعایی که حتی هگست هم روز سهشنبه آن را رد. اما کارشناسان به نگرانیهای امنیتی آمریکا، بهویژه در زمینه «جاسوسی» اشاره دارند، بهویژه با توجه به حضور گسترده شرکتهای تجاری چینی در پاناما، که شامل برنامههایی برای ساخت یک پل بر فراز کانال هم میشود.
در همین حال، سفارت چین در پاناما در بیانیهای گفت: «چین هرگز در مدیریت و اداره کانال پاناما دخالتی نداشته و هیچگاه در امور مربوط به کانال مداخله نکرده است. تنها زمانی که در تاریخ این کانال قطع شد، در نتیجه تهاجم ایالات متحده بود. چه کسی واقعاً از بیطرفی و شکوفایی این کانال محافظت میکند؟ چه کسی مدام شعار بازپسگیری کانال را سر میدهد؟ تهدید واقعی برای کانال کیست؟»