هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی

حجت‌الاسلام خسروپناه: هنر انقلاب مبتنی بر خرد ناب است


به گزارش خبرنگار مهر، نخستین روز از همایش ملی هنر انقلاب اسلامی در سالن ایران فرهنگستان هنر، امروز ۲۴ فروردین برگزار شد.

از حضار برجسته این رویداد می‌توان به علی لاریجانی، غلامعلی حداد عادل، عبدالحسین خسرو پناه، حجت الاسلام محمد قمی، محمدمهدی دادمان، مجید شاه‌حسینی، محمد حسین ساعی، شهریار زرشناس و … اشاره کرد.

مراسم پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی از قرآن کریم، با صحبت‌های علی دشتی که اجرای این مراسم را عهده‌دار بود، آغاز شد.

حجت‌الاسلام خسروپناه: هنر انقلاب مبتنی بر خرد ناب است

۴۷ سال گذشت و راه آغاز شد!

سپس محمدحسین ساعی رئیس دانشگاه بین‌المللی سوره و شورای سیاستگذاری همایش، سخنان خود را با ادای احترامی به سید مرتضی آوینی، آغاز کرد و گفت: لعنت می‌فرستیم به رژیم صهیونسیتی اسرائیل و باز اعلام نفرت می‌کنیم از شیطان که یکی از وارثانش، این رژیم منحوس است.

وی افزود: نقطه اوج معرفی هنرمندان صاحب‌نام را می‌توان در منشور هنرمندان، پیدا کرد. یکی از حوزه‌هایی که می‌توانست در معرفی هرچه بهتر جمهوری اسلامی ایران موفق عمل کند، هنر بود. اگر ما به صورت یک انسان دانشگاهی خالص با اتفاقی که در حدود ۵ دهه اخیر افتاده است، مواجه می‌شدیم، متوجه می شدیم که با یک منبع پربار علمی و هنری به نام جمهوری اسلامی ایران طرف هستیم؛ متأسفانه باید بگویم در آستانه ۴۷ سالگی انقلاب اسلامی ایران، این همایش برای نخستین بار، در راستای هنر انقلاب اسلامی گامی جدی برداشته است. ما اگر وظیفه‌مان تربیت هنرمند انقلاب اسلامی است، باید محتوای درست و اصولی را به او تزریق کنیم که در این راستا همایش‌هایی را در ۴ دور متوالی برگزار کردیم. امیدواریم در سالگرد ۵۰ سالگی انقلاب اسلامی ایران، بتوانیم به نتایج این حوزه برسیم. به مواردی چون پژوهشکده، دانش‌نامه و … نیز فکر کرده‌ایم که امیدواریم اولین نتایج آن در سالگرد ۵۰ سالگی پیروزی انقلاب اسلامی، ارائه شود.

سپس کلیپی درباب اقبال هنر انقلاب پخش شد. در ادامه امیدعلی مسعودی رئیس دانشکده ارتباطات و دبیر علمی همایش گزارش آماری از این رویداد ارائه کرد.

پس از این ارائه، کلیپ دیگری درباره هفته هنر انقلاب اسلامی، پخش شد.

در ادامه همایش حجت الاسلام قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به ایران سخنرانی پرداخت و سپس کلیپی درباره سید مرتضی آوینی، پیش روی چشم حضار آمد.

حجت‌الاسلام خسروپناه: هنر انقلاب مبتنی بر خرد ناب است

هنر انقلاب مبتنی بر خرد ناب است

پس از پخش کلیپ، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، روی صحنه حاضر شد و عنوان کرد: دست‌بوس همه عزیزانی هستم که در راستای هنر انقلاب اسلامی، قدم برداشتند و مقالاتی نگارش کردند. یاد شهید آوینی را گرامی می‌داریم. وقتی که از هنر انقلاب اسلامی و مصادیقش صحبت می‌کنیم باید در ابتدا نظریه آن را مشخص کنیم، به نظر من هنر انقلاب اسلامی هنری مبتنی بر خرد ناب است که خیال را واقعیت می‌بخشد و متکی به مقاومت است. به زعم این کمترین، هنر حِکمی مبتنی بر سنجش خرد ناب است. خرد ناب یعنی جمع عقل معاش، عقل معاد، عقل نظری و عقل عملی است. ادغام این ۴ عقل منجر به خرد ناب می‌شود.

وی افزود: ما باید معنای انقلابی‌گری را از رهبر انقلاب بشنویم. من ۲ منبع را از ایشان نقل می‌کنم یکی در بیانیه گام دوم انقلاب و دیگری سخنرانی که در سال ۹۵ توسط مقام معظم رهبری صورت گرفت. هنر انقلابی، هنری است که بندگی را تقویت می‌کند. هنر انقلاب اسلامی، آفرینش عینی خیال مبتنی بر خرد ناب است.

درباب تفاوت تاریخ قدسی و مارکسیستی

مجید شاه‌حسینی رئیس فرهنگستان هنر، در ادامه این برنامه روی سن حاضر شد و گفت: روزگاری نام هنر انقلاب اسلامی، ترس به جان بسیاری می‌انداخت. این نگاه تلخ، سیاه و خون‌ریز که در غرب درباب انقلاب وجود دارد، بسیار عجیب است و هنر برآمده از این رویداد، حاصل، لباس نازیبایی شده است، اما اکنون در جلسه‌ای هستیم که از انقلابی روحانی و رحمانی سخن می‌گوییم؛ هنری که این انقلاب را قاب می‌بست، نگاهی متفاوت داشت و وقوع انقلاب اسلامی ایران انگار که تجدید عهدی بود با تاریخ قدسی و مقدس.

وی افزود: مهم‌ترین تمایزی که میان تاریخ مقدس و تاریخ مارکسیستی وجود دارد این است که تاریخ قدسی آینده را نیز شامل می‌شود و از آخر الزمان و قیامت سخن می‌گوید و تاریخ مارکسیستی بدین‌صورت نیست.

حجت‌الاسلام خسروپناه: هنر انقلاب مبتنی بر خرد ناب است

تصویر غرب از شرق کاریکاتوری است!

بیژن عبدالکریمی سخنران بعدی این مراسم بود که عنوان کرد: قصد دارم چند نقد به نسل‌های جدید هنری وارد کنم؛ کسانی که کار سینما می‌کنند، می‌دانند با حرکات دوربین می‌توان معانی مختلفی را خلق کرد، این فیلم و روایت است که شخصیت‌های منفی را نیز خلق می‌کند اما مخاطب حواسش نیست که این آپاراتوس است که در حال روایت‌گری است. نظام سرمایه‌داری یک نظام آپاراتوس دارد، در جهانی زندگی می‌کنیم که یک نظام آپاراتوس وجود دارد، بخشی عظیمی از جهانیان در این نظام حضور دارند، وقتی به زلنسکی فکر می‌کنیم به چه چیزی می‌رسیم؟ به یک دلقک برمی‌خوریم و نه یک قهرمان ملی اما قهرمان ملی ما یعنی سردار سلیمانی به عنوان یک تروریست در جوامع غرب معرفی می‌شود، این دقیقا همان نظام آپاراتوسی است که در این نظام آن کسی که باید، هنرش دیده نخواهد شد.

وی افزود: بین دانش و قدرت نسبتی وجود دارد و این همان چیزی است که فلاسفه نیز به آن پرداخته اند. آن چیزی که غرب از شرق ارائه می‌کند یک کاریکاتور است! بنا به غرب، انسان غربی یک انسان تمام عیار است و انسان شرقی یک انسان مفلوک است که این چهره نیز یک چهره کاریکاتوری است.

باید مفاهیم انقلاب را تبیین کنیم

سپس اصغر فهیمی‌فر روی صحنه آمد و عنوان کرد: باتوجه به این‌که اندیشیدن در مورد هنر انقلاب به تازگی در حال شکل‌گیری است، سوال این است که هنر انقلاب چیست؟ هنر انقلاب از نظر من هنری است که امتداد زیبایی‌شناسی هنر ایرانی اسلامی است.

وی در پایان عنوان کرد: سوال بعدی این است که در واقع فرم هنر انقلاب اسلامی برآمده از چیست؟ پاسخ به این پرسش وابسته، به تبیین مباحث و مفاهیم خود انقلاب است. محوریت دین و اسلام، عدالت است، عدالت تنها یک مبحث دینی نیست و این مبحث فلسفی است که نیاز به تعمق و تأمل دارد.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا