استانها > خراسان رضوی

انتشار دایره‌المعارف آستان قدس رضوی با بیش از ۸۰۰ مدخل



ارتباط فردا: احد فرامرز قراملکی اظهار کرد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی در ۲۱ آبان ۱۳۶۳ با عزم تولیت فقید مرحوم آیت‌الله طبسی (ره) به صورت یک شرکت غیر تجاری با ترکیبی از هیئت مدیره و مدیر عامل تأسیس شد.

انجام پژوهش‌های بنیادی و کلان

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به مأموریت اصلی این مرکز بیان کرد: یکی از مأموریت‌های بنیاد پژوهش‌های اسلامی انجام پژوهش‌های بنیادی و کلانی بوده که در آن روزگار توان حوزه و دانشگاه به آن نمی‌رسیده است.

وی تصریح کرد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی شهرت خود را از دایرة المعارف نویسی کسب کرد، در همین راستا چند دانشنامه بزرگ از ابتدای تأسیس این مرکز تا کنون تدوین شده که یکی از آنها کتاب ارزشمند «المعجم فی فقه القرآن و سر بلاغه» است.

قراملکی ادامه داد: تعداد ۵۲ جلد از این کتاب، تا کنون به چاپ رسیده و پیش بینی شده است تا ۸۰ جلد به چاپ برسد، این کتاب معجم اختصاصی الفاظ قرآن کریم است. در این معجم، به بیان تعداد بسامد هر واژه و مشتقاتش در قرآن اشاره شده و در ذیل هر واژه علاوه بر معنای لغوی، به نصوص تفسیری درباره آن کلمه نیز پرداخته شده است. از این رو، این معجم را می‌توان نوعی تفسیر موضوعی با محوریت اصطلاحات نیز به شمار آورد.

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی خاطر نشان کرد: آنچه اهمیت این کتاب را برای پژوهشگران افزون می‌کند گستردگی و حجم مطالب جمع آوری شده از مهمترین منابع لغوی ادبی و تفسیری است. ذکر مشتقات با معانی متفاوت و بیان استعمالات قرآنی از دیگر ویژگی‌های این معجم است. همچنین جمع آوری و تتبع کامل از نصوص لغوی و ادبی و تفسیری مهم برای هر ماده قرآنی به ترتیب زمانی نویسندگان آنها که خواننده را نیز با تطور واژه، آشنا می‌کند.

وی همچنین دایره المعارف آستان قدس رضوی را از دیگر کارهای کلان این مرکز برشمرد و افزود: دایرة‏المعارف آستان قدس رضوی تنها مرجع علمی است که مجموعه آستان قدس را به طور دقیق و با آخرین شیوه‏‌های پژوهشی روز، بر اساس منابع و اسناد و پژوهش‌های تازه معرفی می‌کند و حاصل ده سال کار جمعی بیش از ۱۵۰ پژوهشگر و نویسنده صاحب‏ نظر است. این کتاب در دو جلد با ۸۲۶ مقاله تدوین شده که در نظر داریم در سال ۱۴۰۴ به روز رسانی شده و در سه جلد به زبان‌های انگلیسی و عربی چاپ شود.

قراملکی یکی از اهداف بزرگ این مرکز را پرداختن به معارف اسلامی به‌ویژه آموزه‌های رضوی دانست و تاکید کرد: در این راستا این مرکز در جهت احیای میراث معرفتی شیعه فعالیت دارد و گستره معرفتی گران‌قدری که به دست فراموشی سپرده شده را تبدیل به آثار پژوهشی و معرفتی کرده است. در این راستا مجموعه آثاری همچون سید مرتضی در ۶۵ جلد، آثار میر حامد حسین در سه جلد، مولفین شیعه به چاپ رسیده است.

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در ادامه، برگزاری کنگره‌ها وهمایش‌های جهانی همچون کنگره جهانی امام رضا (ع)، همایش امام رضا (ع) و گفت‌وگوی ادیان را از دیگر مأموریت‌های بنیاد پژوهش‌های اسلامی برشمرد.

ارتقای بنیاد به پژوهشگاه رسمی

وی بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ با ابلاغیه شورای انقلاب فرهنگی، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی ارتقا یافته و به پژوهشگاه رسمی با حداقل سه پژوهشکده با محوریت سیره و زندگانی حضرت رضا (ع)، زیارت و معارف اسلامی ناظر به نیازهای امروز جامعه، تصویب شد.

قراملکی، در ادامه به اجرای دوره آموزشی «ارتقای آگاهی و مهارت والدین نسبت به زیستِ عفیفانه فرزندان دانش‌آموز» با مشارکت، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس و وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: در این طرح، پژوهش‌های وسیعی در خصوص تحقیقاتی که در غرب به ویژه در حوزه اخلاق انجام شده، صورت پذیرفت و آورده این پژوهش‌ها طراحی و تدوین ۲۹ درسنامه با محوریت مهارت‌های والدین در بالندگی فرزندان بود.

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: این دوره در ۷ مرحله برگزار شد و در مجموع ۹۰۰ نفر از سراسر کشور در این طرح شرکت کردند.

وی با تاکید بر انتشار آثاری با محوریت ایده‌های بر زمین مانده در کشور در این بنیاد، خاطر نشان کرد: کتاب‌هایی با عناوین زبان‌های هم زمان با محوریت تدریس تبلیغ و تربیت، پند بیهوده، دانشنامه واقفان، اخلاق سازمانی آستان قدس رضوی و…. از جمله این آثار است.

قراملکی اضافه کرد: از مهر ماه سال جاری، به سراغ رشته‌های فلسفه در دانشگاه و حوزه رفتیم و کارکرد آنها را در اجتماع در غرب مقایسه می‌کنیم. در همین راستا تا کنون ۵ نشست علمی با سخنرانی ۱۵ استاد از ۱۰ مرکز دانشگاهی و حوزوی برگزار شده است.

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی خاطر نشان کرد: آستان قدس رضوی برای اولین بار در قالب طرحی با استانداردهای علمی، آرام بخشی حضور در حرم را اندازه گیری خواهد کرد. این طرح قرار است پس از تأیید تولیت آستان قدس رضوی در قالب چند مقاله (آی اس آی)، اجرا شود.

وی تاکید کرد: بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی تا کنون آثار متعددی را با محوریت سبک و سیره رضوی، زیارت و به ۱۲ زبان زنده دنیا اعم از انگلیسی، عربی، فرانسوی و… منتشر و روانه بازار نشر کرده است.

قراملکی در ادامه در پاسخ به سوالات یکی از خبرنگاران مبنی بر استفاده از هوش مصنوعی گفت: ما به صورت جدی در حال بررسی و تدوین فرایندهای به کارگیری هوش مصنوعی در بنیاد پژوهش‌های اسلامی هستیم و قصد داریم در سال ۱۴۰۳ استفاده از هوش مصنوعی را در بنیاد پژوهش‌ها اجرایی کنیم.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا