هیئت قضایی عمان از مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه بازدید کرد
ارتباط فردا: هیئت قضائی کشور عمان در سومین برنامه خود در روز شنبه، عصر امروز، ۲۴ آذرماه از مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه بازدید کرده و در نشست مشترکی با محمد کاظمی فرد، رئیس این مرکز و معاونان وی شرکت کردند.
کاظمیفرد در این نشست بیان کرد: مشتاق تبادل تجربیات با عمان در حوزه فناوریهای نوین در عرصه خدمات قضائی هستیم چرا که دو کشور مسلمان و پیشرو در ارائه خدمات قضائی هوشمند و الکترونیک هستیم.
وی با بیان اینکه رئیس قوه قضائیه ایران اعتقاد دارد بدون هوشمند سازی، تحول در قوه قضائیه مقدور نیست، افزود: در دستگاه قضائی ایران یک برنامه سه ساله سند تحول قضائی داریم که مهمترین پایه آن، استفاده از فناوریهای نوین است که امروز بخشی از آن را در این مرکز به نمایش میگذاریم.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه تاکید کرد: در سند تحول قضائی از ما خواسته شده با کمک هوش مصنوعی به قضات در اخذ تصمیمات به آنها کمک کنیم.
وی یادآور شد: هوشمندسازی قوه قضائیه و ایجاد زیرساختهایش از سال ۲۰۰۴ شروع شده و همه دستگاههای کشورمان از همان سال به وسیله فیبر نوری از طریق یک شبکه اختصاصی به هم متصل شدهاند.
کاظمیفرد عنوان کرد: تمامی فعالیت قاضی از تشکیل پرونده تا صدور حکم در سامانه مدیریت پرونده قضائی قرار میگیرد و قابل مشاهده و دسترسی است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با طرح این سوال که مردم چطور با دستگاه قضائی تعامل میکنند؟ گفت: در ایران هزار و ۲۰۰ دفتر خدمات الکترونیکی ایجاد شده است که مردم بواسطه این دفاتر با قوه قضائیه ارتباط میگیرند. همچنین در فضای مجازی یک درگاه اینترنتی وجود دارد که مردم از منزل و محل کار خود به واسطه آن با دستگاه قضائی ارتباط میگیرند.
وی با تاکید بر اینکه ارتباط کلانتری، نیروی انتظامی و قوه قضائیه کاملاً برخط است، اظهار کرد: در سیستم قضائی بواسطه هوشمندسازی صورت گرفته، دستورات به صورت برخط ابلاغ میشود و هرکسی بخواهد با قوه قضائیه ارتباط بگیرد، نیازمند شناسه قضائی است که در فارسی به آن ثنا میگوئیم در این شناسه، شخص احراز هویت شده و اطلاعاتی که قوه قضائیه به آن نیاز دارد را در سامانه ثبت میکنیم.
کاظمی فرد عنوان کرد: هر نوع ابلاغ قضائی به کارتابل یا ثنای شخص، به صورت الکترونیکی انجام میشود تنها برای ۴ درصد افراد که ثنا ندارند، مکاتبات به صورت کاغذی ارسال میشود. انعقاد قرارداد بین وکیل و موکل نیز به صورت کاملاً الکترونیکی و غیرحضوری انجام میشود.
وی گفت: صدور درخواست گواهی عدم سوءپیشین به صورت الکترونیکی انجام میشود.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با اشاره به برگزاری دادگاههای آنلاین برخط گفت: اگر یکی از طرفین پرونده در شهر و یا کشور دیگری باشد، قاضی میتواند دادگاه را به صورت الکترونیکی برگزار کند. همچنین مردم ایران میتوانند هرگونه سوال قضائی داشته باشند را از یک مرکز تماس تلفنی ۲۴ ساعته بپرسند.
وی با اشاره به اینکه ۸۵ درصد جلسات تحقیق بین قاضی و زندانی به صورت الکترونیکی برگزار میشود، تصریح کرد: اگر شخصی در ایران محکوم شود، با لحاظ شرایط میتوان به جای فرستادن او به زندان، وی را با پابند الکترونیکی به محل زندگی خود بفرستیم و وضعیت او را به صورت کنترل از راه دور رصد کنیم.
کاظمی فرد اظهار کرد: اگر شخصی در دستگاه قضائی تعداد زیادی شهادت دهد و مجرم خطرناک باشد، اطلاعات او در سامانههای مربوط نگهداری میشود و در زمان صدور حکم به قاضی هشدار داده میشود که این نکته را لحاظ کنند.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: برخی وضعیتها و محکومیتهای افراد را نیز به بانکها اطلاع میدهیم تا در اعتبار سنجیهایشان مدنظر قرار دهند و قاضی امکان دسترسی به حسابهای بانکی، بورس، ملک و ماشین افراد در لحظه را داراست.
کاظمی فرد توضیح داد: پس از مراجعه هر شخص به دستگاه قضائی از او درباره نحوه کار قاضی و کارمندان نظرسنجی میشود و این نظرات بعدها در بررسی وضعیت قضات و کارکنان مورد استفاده قرار میگیرد.
خلیفه بن سعید خلیفه البوسعیدی، رئیس هیئت قضائی عمانی نیز در این نشست گفت: با تشکر از توضیحات کاملی که دادید؛ همه تلاشهایتان که برای تحقق عدالت صورت گرفته، قابل تقدیر است.
وی افزود: نظام الکترونیکی شما در ایران شبیه سیستم الکترونیکی قضائی ما در عمان است، البته این سیستم در عمان هنوز جدید و در حال بروزرسانی است.
در پایان هیئت قضائی عمان با حضور در واحد پایش در جریان، خدمات قضائی الکترونیکی که به مراجعان دستگاه قضائی ارائه میشود مطلع شدند و پس از آن نیز از واحد مانیتورینگ این مرکز بازدید کردند.