استانها > اصفهان

جنگل چطور در کویر کاشان سبز می شود؟ + تصاویر


به گزارش همشهری آنلاین راه‌اندازی نخستین جنگل دست کاشت و زراعت چوب در کشور طرحی است که تقریبا از ۲ سال پیش از سوی مرتضی زمانی، کارشناس ارشد رشته کشاورزی آغاز شد. آبیاری این جنگل که تعداد نهال‌هایش به اندازه جمعیت شهر کاشان است، از پساب تصفیه‌خانه کاشان تامین می‌شود.

همیاران کوچک طبیعت

بچه‌ها نهال‌های صنوبر، اکالیپتوس و گز شاهی را انتخاب و به کمک کارشناسان در دل خاک برایشان جا باز می‌کنند. هر قطعه از این زمین ۲۵۰ هکتاری برای یکی از مدارس ابتدایی تا دبیرستان شهر کاشان است. مرتضی زمانی، مجری طرح که سال‌ها در حوزه کشاورزی فعالیت دارد به همشهری می‌گوید: «دانشجویان دانشگاه کاشان هم برای کاشت نهال آمدند و تمام ۳۵۰ هزار اصله نهال این جنگل به دست دانش‌آموزان و دانشجویان کاشته شده‌است.»
تا کنون دانش‌آموزان ۳۵ مدرسه در کاشان و ۱۲ مدرسه از شهر آران و بیدگل در قالب اردوی تفریحی برای کاشت نهال به مزرعه آمدند و با موضوع استفاده از بازچرخانی آب هم آشنا شدند.
زمانی ادامه می‌دهد: «دوستی با طبیعت از همین راه برای بچه‌ها شکل می‌گیرد. برخی از آنان در تعطیلات آخر هفته برای احوالپرسی از نهال‌هایی که کاشتند به مزرعه می‌آیند.»

جنگل چطور در کویر کاشان سبز می شود؟ + تصاویر

بازگشت آب رفته

اما ماجرای راه‌اندازی نخستین جنگل دست‌کاشت و آبیاری با آب نامتعارف (پساب)، تماشای پساب تصفیه‌خانه کاشان از سوی مرتضی زمانی بود. او که کارشناس ارشد رشته کشاورزی است می‌گوید: «پساب تصفیه‌خانه کاشان ۲۰۰ لیتر در ثانیه و ۹۰ لیتر در ثانیه آن برای کارخانه فولاد آران و بیدگل است. موضوع تامین آب برای طرح جنگل از مابقی پساب تصفیه‌خانه که حل شد، آماده‌سازی۲۵۰ هکتار زمین در نزدیکی تصفیه‌خانه برای زراعت چوب از سال ۱۴۰۲ آغاز شد.»
آبیاری جنگل هم از طریق سیستم آبیاری قطره‌ای و مطابق به تجهیزات روز است. زمانی ادامه می‌دهد: «همزمان با آغاز نوروز ۱۴۰۴ هم کشت ۳۵۰ هزار اصله نهال تمام شد. در مرحله داشت هم از دانش‌آموزان کمک می‌گیریم تا از احوال نهالی که کاشتند، باخبر باشند. از ۴ یا ۵ سال آینده برداشت چوب انجام می‌شود. دور بعدی برداشت چوب هم بعد از ۲ سال امکان‌پذیر است. سازمان محیط زیست استان اصفهان اعلام کرد اینجا بزرگترین جنگل دست‌کاشت در خاورمیانه است که با استفاده از آب نامتعارف (پساب) آبیاری می‌شود.»

جنگل چطور در کویر کاشان سبز می شود؟ + تصاویر

همسایه با جنگل در کاشان

کاشانی‌ها از همسایگی‌ها با جنگل دست‌کاشت چه نفعی می‌برند؟ مرتضی زمانی، ایده‌پرداز این طرح در پاسخ به این پرسش می‌گوید: «کاشان یک شهر کویری است. جنگل هم تقریبا ۲ کیلومتر با شهر فاصله دارد. تا ۵ سال آینده که درختان جان بگیرد تا ۱۰ کیلومتری جنگل ۳ درجه خنک‌تر می‌شود. علاوه بر آن بحث ریزگردها هم هست. جنگل ۲۵۰ هکتاری می‌تواند ۶۷ تن ریزگرد را جذب کند. از دیگر سو درختان سد دفاعی طبیعی در برابر طوفان هستند.»
اشتغالزایی و توسعه فضای سبز، استفاده بهینه از منابع‌ آب و خاک، جلوگیری از فرونشست زمین و پیشگیری از آلودگی منابع آب‌های زیرزمینی از دیگر مزایای این طرح است. این طور که زمانی می‌گوید الگوبرداری از این طرح از سوی یزد و قم نیز به دلیل اقلیم کویری مطرح شده‌است.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا