یادداشت | چرا مذاکره مستقیم مطرود است؟
همشهری آنلاین – گروه سیاسی: علیرضا سلیمی عضو هیات رئیسه مجلس مجلس در یادداشتی درخصوص مذاکرات ایران و آمریکا برای همشهری نوشت:
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای کشاندن ایران به مذاکره مستقیم با دولت آمریکا و تحمیل همزمان چندین خواسته گوناگون ازجمله هستهای، جنگ روانی علیه ایران به راه انداخته است. ترامپ خود مستقیم راهبری این جنگ روانی را بهدست گرفته است. مذاکرات دیپلماتیک برای چه امری صورت میگیرد؟ قرار است منافعی برای طرفها داشته باشد و مذاکره برای مذاکره معنا ندارد.
ایران در مذاکرات قبلی که انجام داد، منفعتش چه بود؟ این سؤالی است که کمتر کسی به آن پاسخ داده است. اینکه ایران باب مذاکره غیرمستقیم با آمریکا حتی در دوره ترامپ را هم باز گذاشته این است که جلوی بهانهجوییهای ایالات متحده گرفته شود و در عین حال اگر آنها نیت اصلاح رویههای گذشته را دارند، فعلا از همین مسیر مذاکرات غیرمستقیم شروع کنند و حسننیت نشان دهند.
اینکه ایران بر مذاکره غیرمستقیم تأکید دارد به این علت است که بنا به تجربه برایش اثبات شده است که آمریکاییها به هیچ چارچوبی مقید نیستند. حتی حسن روحانی رئیسجمهور پیشین کشور هم در دوره ریاستجمهوری اول ترامپ اعتقادی به مذاکره مستقیم با کاخ سفید نداشت و معتقد بود ترامپ بهدنبال یک نمایش قدرت و گرفتن عکس یادگاری دونفره است.
ایران برای اجتناب از تحمیل چنین شرایطی در مذاکرات، گفتوگوهای غیرمستقیم را انتخاب کرده است و عمان را هم بهعنوان واسطه انتخاب کرده است؛ علتش هم این است که اگرچه ترامپ نامه خود را از طریق امارات به ایران تحویل داد، اما امارات برخی ادعاهای ارضی نسبت به ایران دارد، عضو پیمان ابراهیم است و با اسرائیلیها پیمان بسته است.
اصل ماجرا این است که ایران بهدنبال مذاکراتی است که برای کشور انتفاع داشته باشد. مذاکرهای که پوچ باشد و درنهایت آوردهای برای کشور نداشته باشد، قطعا مطرود و محکوم نظام است و کسی سراغ این قضیه نمیرود.
ایران مذاکره غیرمستقیم را انتخاب کرده است چون به این طریق آن حالت تحکمآمیزی که طرف مقابل بهدنبال استفاده از آن است، خنثی میشود. دلایل دیگری هم وجود دارد که قابل بیان نیست، در عین حال 3نکته مهم است: مذاکره زیر تیغ شمشیر معنا ندارد. مذاکره باید برای ایران نفع داشته باشد و سوم اینکه ایران باید به این جمعبندی برسد که طرف مقابل میخواهد چگونه به تعهداتش عمل کند.