قمار تعرفهای ترامپ با آینده آمریکا
گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، با اعلام گسترده تعرفهها در هفته گذشته یکی از اهداف اصلی خود برای این دوره از ریاست جمهوری اش را محقق کرده است: افزایش مالیات بر واردات.
دونالد ترامپ هنگام اعلام سیاست جدید خود گفته: «برای دههها، کشور ما توسط ملل نزدیک و دور، چه دوست و چه دشمن، غارت، دزدیده و مورد تجاوز قرار گرفته است.»
بحث و جدل درباره این تعرفهها همانطور که پیشبینی میشد عمیقا بالا گرفته است. روزنامه واشنگتن فری بیکن نوشته است:
مخالفان و موافقان
- بسیاری از منتقدان براین باورند که تعرفهها در نهایت به آمریکا آسیب میزند و استانداردهای زندگی دراین کشور را در ازای ایجاد چند شغل کاهش میدهد.
- برخی دیگر از ناظران با بی فکر خواندن اقدامات ترامپ، به شدت ناامید و وحشتزده هستند.
- حامیان ترامپ اما عمدتاً به این نکته اشاره میکنند که تجارت بی حد و مرز آمریکا باعث شده تا این کمونیستی رقیب ثروتمند و حالا ابرقدرت شود.
- آنها اما ترجیح میدهد که درباره تبعات این سیاست ترامپ در قبال متحدان واشنگتن که سهم عمدهای از واردات آمریکایی را تشکیل میدهد، چیزی نگویند.
نادیده گرفته شدن هدف اصلی
- این مباحث اما هدف تعرفههای ترامپ را نادیده میگیرد، که بخشی از طرح کلی او برای بازسازی رابطه آمریکاییها با دولت است.
- ترامپ دولت را فقط یک نهاد فربه و ناکارآمد نمیبیند، بلکه آن را مانع اصلی شکوفایی آمریکاییها میداند. مشکل فقط قوانین نیستند. سیستم مالیاتی به طرز پیچیدهای مشکلساز است و رفتارهای غیرمتعارف مختلفی را تشویق میکند.
- به عبارت دیگر ترامپ بهدنبال کاهش نقش دولت فدرال، حذف مقررات زائد، و سادهسازی کدهای مالیاتی است. او دولت را نه صرفاً ناکارآمد، بلکه مانعی برای شکوفایی میداند.
راه حل پیشنهادی تیم ترامپ
ترامپ برای این مشکلات راهحل 3 مرحلهای پیشنهاد کرده است که عبارتند از:
- کاهش ۱ تریلیون دلاری بودجه با کمک تیم ایلان ماسک میلیاردر آمریکایی
- کسب درآمد 700 میلیارد دلاری از طریق تعرفهها
- استفاده از منابع جدید برای حذف مالیات افراد با درآمد زیر ۱۵۰ هزار دلار
بهگفته تیم ترامپ، در پایان این فرآیند، هزینههای فدرال کمتر، قید و بندهای اداری کمتر و مشوقهای بیشتری برای کسبوکارها برای انتقال تأسیسات تولید خود به آمریکا وجود خواهد داشت.
تهدیدهای داخلی پیشرو برای ترامپ
- افزایش نارضایتیهای داخلی و تاثیر آن بر نتایج انتخابات میاندورهای به ویژه آنکه اکثر آمریکاییها فکر میکنند که تعرفهها به اقتصاد آسیب میزند.
- هشدار موسسه جیپی مورگان مبنی بر ورود اقتصاد آمریکا به دوره رکود در صورت عدم تحقق درآمد تعرفهها (کمتر از 400 میلیارد دلار)
- تمایل تولیدکنندگان برای حمایت از دمکراتها به دلیل ترس جنگ تجاری
تهدیدهای خارجی اصلاحات رادیکال
روزنامه واشنگتن فری بیکن نوشته آنچه ترامپ روز آزادی نامیده سیاست خارجی آمریکا را هم عمیقا تحت تاثیر قرار میدهد.
- آخرین باری که آمریکاییها مالیاتهای واردات را به این اندازه افزایش دادند، موسوم به تعرفههای اسموت-هاولی یک جنگ تجاری به راه انداخت که رکود بزرگ را طولانیتر کرد.
- ترامپ معتقد است متحدان آمریکا آنقدر به فناوری و کمکهای امنیتی واشنگتن وابسته هستند که نمیتوانند با اعمال تعرفه متقابل، اقدامات آمریکا را تلافی کنند.
- اما واقعیت این است که جنگ تعرفه جدید آمریکا بسیاری از متحدان واشنگتن را به سوی چین سوق میدهد.
- گفته شده، مقامهای چین و کره جنوبی پس از سالها خروج آرام از بازار چین، اواخر هفته گذشته به دیدار همتایان چینی خود رفتهاند.
- دیگر شرکای تجاری واشنگتن نیز در حال کامل کردن فهرستهای خود برای اعمال تعرفههای تلافی جویانه علیه آمریکا هستند.